петък, 1 ноември 2019 г.

Подарете си фантастичен класически концерт в Деня на будителитеТази вечер ценителите на хубавата музика имат възможност да се насладят на отбрани произведения за кларинет и пиано на популярни световни композитори. Програмата е в изпълнение на Станимир Чанков /кларинет/ и Ирен Капеловска /роял/. Входът е свободен, а концертът започва от 18.30 часа в зала "Петя Дубарова".
В програмата са включени произведения на Роберт Шуман - три пиеси, Хайнрих Сутермайстер - Капричио за соло кларинет, Йоханес Брамс, Микеле Мангани - Pagina d'album (2007), Роберт Шуман , Брамс и др.


Станимир Чанков е роден на 01.03.1959г. в Бургас в учителско семейство. Завършил е Средно музикално училище в гр.Бургас през 1978г. Със специалност кларинет. През 1984 година завършва Българска държавна консерватория /сега Музикална академия/ в гра София със специалност кларинет, а през 1986г.-майсторски клас (магистърска степен ).По време на следването си е осъществил записи в БНР и изнасял самостоятелни рецитали .
От декември 1983г.след конкурс, постъпва в едни от най-добрите оркестри - Пловдивска филхармония, начело с маестро Добрин Петков, сега държавната опера в Пловдив, където по настоящем е и първи кларинист-солист. През 1984 година на Общорепубликанското състезание за певици и инструменталисти в град Толбухин сега (Добрич) е удостоен със златен медал, първа награда и луреатстко знание като камерен изпълнител. През годините е бил шест пъти солист на оркестъра -с диригенти като Димитър Манолов,Георги Димитров, Цанко Делибозов и други. Има и осъществени запаси в радио Пловдив.Учасвал е в два международни конкурса за кларинет -в Белград през 1987г. и в Констанца през 1993г., където достига и до трети тур.Има многобройни камерни изяви и запаси,също така и много турнета с различни оркестри и формации у нас и чужбина.

Ирен Капеловска завършва Средното музикално училище в Пловдив в класа по пиано на Кръстина Боева със златен медал и е първият носител на наградата "Проф.Здравко Манолов". През 1990 г. се дипломира с отличие като магистър по музикална педагогика в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Печели конкурс за щатен преподавател в НУМТИ "Добрин Петков" където работи и до днес. В периода 1992-1994г. специализира клавирен съпровод в Националната музикална академия "Проф.Панчо Владигеров" в София при именитата пианистка проф.Ружка Чаракчиева. Съпровождащ пианист е на участници в майсторските класове на редица световноизвестни музиканти , между които Олег Криса, Мидори, Жерар Пуле, Минчо Минчев, Кеворк Мардиросян, Мичо Димитров, Марио Хосен, Петко Радев, Фабио ди Казола и др. Концертмайстор е на създадения за първи път в България Ансамбъл от десет пиана, който дебютира на Есенния салон на изкуствата - Пловдив 2007г. Участва в престижни музикални фестивали:Международен фестивал на камерната музика, Международен фестивал "Музика в Балабановата къща" в Пловдив, Международна лятна академия "Алегра" в Русе. Осъществила е записи в БНТ,БНР, БТВ,ПОТ, Радио Пловдив. Носител е на награда за най -професионален акомпанимент на Международния конкурс за немска и австрийска музика ,гр.Бургас, Почетно отличие "Неофит Рилски" на Министерство на образуванието и наука за високопрофесионална дейност ,"Златна лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Новините от днес и със задна дата