петък, 29 ноември 2019 г.

За първи път в България: Робот започна работа в адвокатска кантора

 
За първи път в България робот-служител започна работа в правния сектор. Това стана в адвокатско дружество, което има 21-годишен опит в сферата на правните услуги и интерес по темите за изкуствения интелект и роботиката, съобщава Economy.bg. Кантората има засилен интерес в прилагането на модерните технологии с цел подобряване на работния процес.


Новият служител е преминал серия от тестове и обучения, продължила 4 месеца, а от ноември официално работи в кантората.
Роботът, с име ПАПи, функционира самостоятелно, със собствено работно място и зачислен персонален компютър. Той се интегрира изключително бързо в средата и атмосферата на кантората, а също и с колегите си, които са експерти от направление "Събиране на вземания", коментират от кантората.

Длъжностната характеристика на робота включва обработка, синтезиране и извеждане на информация от огромни база данни. Предоставяне на информация на колегите по предварително зададени критерии, както и подпомагане при осъществяване на ежедневни повтарящи се процеси.
Освен техническата част, роботът "проявява интереси" и в правния отрасъл, а "любимата му задача" е проверка по хода на делата, за да може адвокатите на момента да разбират за всяка промяна.

От кантората обясниха пред Economy.bg, че към момента резултатите са изключителни. Процеси, за които човек отделя десетки часове, роботът успява да осъществи за по-малко от половината време. Обработката, съпоставянето и систематизирането на информацията се изпълнява за няколко минути.

От една страна успява да спести ефективно време на колегите си, а от друга - улеснява работата им, като предоставя напълно обобщена информация.
Спестените часове работа не се изразяват в съкратени работни места, а в повече време и фокус върху същинската правна дейност, уточняват от кантората.

Новините от днес и със задна дата