вторник, 19 ноември 2019 г.

Хеморагична пневмония е причината за смъртта на 3-годишния Александър

Двустранна хеморагична пневмония е причината за смъртта на 3-годишния Александър, който почина миналата седмица, след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Това показват резултатите от аутопсията на детето, съобщи bTV, като се позова на два свои източника.

Момченцето издъхна в спешната болница "Пирогов", след като е било водено от родителите в още две болници - Университетската "Лозенец" и Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".

 Според родителите именно забавянето за прием в болница се е оказало фатално за техния син. Здравният министър Кирил Ананиев вече разпореди проверка и в трите лечебни заведения. Тя ще бъде направена от Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Резултатите се очакват в сряда.

Педиатърът д-р Елена Паскалева-Георгиева, която според родителите е отказвала в продължение на часове да хоспитализира Александър в столичната педиатрична болница "Проф. д-р Иван Митев", обаче разказа друга версия за случилото се. По думите ѝ детето е чакало 30 минути за прием, но през това време състоянието му е не е било тежко.

Хеморагичната пневмония се развива мълниеносно и представлява усложнение при грип или остра вирусна инфекция. Тя се разгръща в рамките на 12 до 24 часа след началото на процеса, блокира работата на белия дроб, предизвиква тежък кръвоизлив и дихателна недостатъчност.

Лечението на хеморагичната пневмония трябва да започне веднага с първите симптоми, тъй като по-късно нито антивирусни препарати, нито антибиотици могат да помогнат и смъртта настъпва за часове.

Новините от днес и със задна дата