понеделник, 28 октомври 2019 г.

В пет бургаски общини ще има балотаж

В пет бургаски общини ще има балотаж. В останалите осем има избрани кметове. Сред тях е и кметът за община Бургас - Димитър Николов, който печели с 65,95 процента на база близо 74 процента обработени протоколи от изборната нощ. Очертава се и мнозинство за ГЕРБ в местния парламент. Листата за съветници е получила вота на повече от 40 процента от гласувалите.
За Димитър Николов това ще е четвърти мандат.
Останалите избрани кметове в бургаските общини също печелят пореден мандат. Това са Иван Алексиев /ГЕРБ/ - община Поморие, Николай Димитров - община Несебър, Васил Едрев /ГЕРБ/ - община Айтос, Георги Лапчев /ГЕРБ/ - община Царево , Жельо Вардунски /ГЕРБ/ - община Камено, Исмаил Осман /ДПС / - община Руен и Илиян Янчев /ГЕРБ/ - община Малко Търново.
В общините Карнобат, Приморско, Созопол, Средец и Сунгурларе другата неделя ще се решава кой ще седне на кметския стол.
В Бургаска област най-висока е избирателната активност в Община Созопол. Там са гласували 70,65 процента от имащите право на глас.  След Община Созопол се нарежда Община Приморско - 70,38 процента. В Община Несебър отчетената избирателната активност е 68,95 на сто, в Царево - 65,25 процента.
Безсънна нощ за ОИК в Бургас
Стройна беше организацията по приемането на изборните книжа в зала "Бойчо Брънзов" в Бургас. Членовете от ОИК се справяха изключително бързо, но закъснението на чувалите от избирателните секции им докара безсънна нощ. Причината за закъсненията е издаване копия от протоколите на СИК-овете на многобройните застъпници на политическите партии и наблюдатели.

Новините от днес и със задна дата