понеделник, 28 октомври 2019 г.

Рядка находка на брега донесе на рибар стотици хиляди евро

Рибарят Джумурус Тиачот намерил на брега на остров Самуи, Тайланд, парче повръщано от кит с тегло 6,3 килограма, съобщава "Мирър". 55-годишният мъж, който печели около 400 бата (12 евро) на ден, се разхождал по брега и забелязал находката. Теглото на парчето било 6,3 килограма.

Той запазил намереното вещество почти една година, след което решил да се свърже с властите, за да го представи за изследване.
Губернаторът на провинцията
Сураттхани Витчавут Джинто пристигнал със специалисти и те потвърдили, че парчето представлява истинско повръщано от кит и съдържа повече от 80 процента от веществото амбра, което се образува в червата на кашалотите. Находката се изчислява на около 250 хиляди паунда. Губернаторът е казал, че ще дадат препоръки на Тиачот за това как най-добре да се продаде повръщаното от кита.

Жлъчните пътища в стомашно-чревния тракт на китовете отделят амбра, за да се опрости преминаването на големи или остри предмети. Тогава китът отделя слуз, която след това се втвърдява и има неприятна миризма. Въпреки това, когато изсъхне, полученото парче мирише приятно, което го прави популярен компонент в парфюмерийната индустрия заради добрия си дълготраен аромат. / БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата