вторник, 29 октомври 2019 г.

Два витамина повишават риска от счупване на тазобедрена става


Витамини B6 и B12 повишават риска от счупване на тазобедрена става
Витамините са от съществено значение за доброто ни здраве, но приемът на твърде голямо количество от определени техни представители може да бъде вреден.
Неотдавнашно проучване изследвало връзката между приема на витамини от група B и риска от фрактура на тазобедрената става, пише на сайта medicalnewstoday.com.
Според проучване 52% от възрастните хора в САЩ са употребявали добавки от някакъв вид през 2011-2012 г. Както обясняват авторите на новото проучване, “и недостатъчният, и излишният прием на хранителни вещества могат да бъдат вредни”.

В това проучване изследователите се интересували особено от витамините B6 и B12. И двата изпълняват широк спектър от роли в организма и се срещат в редица храни. За здрави хора е сравнително лесно да консумират адекватни количества витамини B6 и B12, извлечени от балансирана и разнообразна диета.

Преди това авторите на скорошното проучване публикували вторичен анализ, използвайки данни от 6 837 души. В него те открили “неочаквано повишен риск от фрактура на тазобедрената става”. По-специално рискът от счупване бил най-висок при хора, приемащи както витамини В6, така и В12.
За да проучат допълнително връзката, учените се задълбочили в друга, по-голяма група данни. Те вече са публикували своите открития в списанието “Джама отворена мрежа”.
Учените имали достъп до данни от 75 864 жени след менопауза, участващи в здравното проучване. Наред с информацията относно здравето, диетата и хранителните добавки изследователите също имали достъп до широк спектър от други подробности, включително развлекателни дейности на участниците, лекарства, състояние на тютюнопушене и индекс на телесна маса (ИТМ).
По време на 20-годишното проучване е имало 2304 случая на фрактури на тазобедрената става, които не са свързани с рак или голяма травма, като например автомобилна катастрофа. Учените забелязали връзка между прием на добавка с витамин В и риска от фрактура на тазобедрената става.
Те пишат: “Рискът е най-висок при жени с комбиниран висок прием и на двата витамина, което показва почти 50% повишен риск от фрактура на тазобедрената става в сравнение с жени с нисък прием на двата витамина”.
Учените обаче обясняват също, че: “Сред жените в категориите за среден прием на двата витамина рискът не е значително повишен”. Учените отбелязали също, че по-високите нива на витамините от група В са били свързани с добавки, а не с диетичен прием.

Те пояснили, че някои хора наистина трябва да приемат добавки с витамин B12 и че няма доказателства, които да предполагат, че самостоятелният му прием увеличава риска от фрактура на тазобедрената става. Както обясняват авторите, нивото на прием на витамин В, необходимо за повишаване на риска от счупване, “значително надвишава препоръчителните диетични добавки”.
Точно как витамините B6 и B12 могат да повишат риска от счупване не е известно. Авторите на проучването теоретизират, че това може да е свързано с някои от другите странични ефекти от поглъщането на високи нива на В6. Например някои експерти смятат, че високите дози витамин В6 произвеждат неврологични симптоми като атаксия (която засяга координацията), както и понижен мускулен тонус. Авторите твърдят, че тези симптоми могат да направят паданията по-вероятни и следователно да увеличат риска от фрактури на тазобедрената става. Друга теория, която авторите очертали, е, че високите нива на витамин В6 могат да “ускорят загубата на костна плътност чрез противодействие на модулиращото влияние на естрогените върху стероидните рецептори”. Що се отнася до ролята на витамин B12 в тази връзка, авторите все още нямат конкретни теории.
Основната сила на това проучване е, че изследователите са имали достъп до подробна информация за хиляди жени в продължение на 2 десетилетия. Съществуват обаче и определени ограничения. Например екипът не могъл да установи дали някои жени са започнали да приемат добавки с витамин В6 и В12, защото се разболяват. Възможно е всякакви фрактури на тазобедрената става след този момент да се дължат на някакво заболяване, а не на добавките.
И, кои са опасните продукти, които унищожават ставите?
Магданозът и зеленият лук съдържат оксалова киселина в състава си. След термична обработка, съдържащите се в тези продукти оксалатни естери се комбинират с калций, което води до неговото натрупване и абсорбция.

В резултат на това в бъбреците се образуват оксалатни камъни, които пречат на отделянето на соли на оксалова киселина от тялото и се получава системно възпаление и артрит на ставите.
Между другото, оксаловата киселина се намира и в зеления фасул, шоколада, какаовите зърна и фъстъците.
Според диетолозите има още една група продукти, които влияят неблагоприятно на ставите. Това са продукти, в които има много фосфор, но не достатъчно калций.

Сред тези продукти са домашни птици, зелени зеленчуци, картофи, риба и други. Всички те допринасят за отлагането на калциево фосфатни соли във влакнести тъкани, сухожилия и хрущяли.
В резултат на това възниква остеоартроза и спинална артропатия./zdrave.to

Новините от днес и със задна дата