Европейската комисия ще предложи плодовете, зеленчуците и млякото, които се предоставят в училищата по европейски програми, да бъдат задължително с произход от Европа. Това е част от по-широка стратегия на ЕС да насърчава използването на местни продукти и да подкрепя европейската индустрия - от селското стопанство до отбраната.
Според проект, видян от Financial Times, Брюксел ще поиска училищата да се снабдяват с продукти, произведени в ЕС, когато се възползват от програмата, която финансира храни на стойност около 220 млн. евро годишно.
Въвеждането на изискване "Произведено в Европа" отразява стремежа на ЕС да стимулира вътрешното производство и да намали зависимостта от внос. Подобни правила вече се прилагат в обществените поръчки за отбрана и за чисти технологии, след натиск основно от Франция.
За училищната схема се предлага и още нещо - приоритет да се дава на продукти от малки производители и ферми с нисък въглероден отпечатък. Това ще бъде част от предстоящия преглед на правилата за селскостопанския пазар.
Целта е децата да знаят не само какво ядат, но и откъде идва храната - "Хубаво е дете да знае, че това е ябълка, и че тази ябълка е от дърво на 5 км от дома му", коментира европейски служител.
Макар че ЕС изнася повече мляко и млечни продукти, той внася почти два пъти повече плодове и зеленчуци, отколкото изнася - основно от САЩ, Мароко и Турция. Вече 17 държави в ЕС дават предимство на местни или регионални продукти в училищните програми.
Програмата ще остане част от Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, която има бюджет от 369 млрд. евро - около една трета от общия бюджет на ЕС.
Комисията ще предложи директната финансова подкрепа за фермерите (в размер на 291 млрд. евро) да бъде запазена, но страните членки ще имат повече свобода да пренасочват средства към други нужди като обучение или подпомагане на отдалечени региони.