вторник, 23 април 2024 г.

Върнаха обвиняемия по аферата с митниците Марин Димитров в килия, не бил толкова болен

  

Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Марин Димитров - един от обвиняемите за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления. 

Останалите в групата са вече бившият директор на Агенция "Митници" Петя Банкова, синът на Марин Димитров - Стефан, Никола Николов-Паскал и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев.

Съдебният състав посочи, че съдебно-медицинска експертиза показва, че здравословното състояние на обвиняемия няма как да попречи на изпълняване на поставената мярка и да бъде основание за постановяване на по-лека. В началото на април след извършения арест Димитров-старши бе транспортиран в "Пирогов. 

Съдията допълни, че доказателства са достатъчно, за да се приеме, че Марин Димитров е съучастник в престъпна група за търговия с влияние. Също така съдът счита, че на този етап не може да се направи обосновано предположение за съучастие на обвиняемия към контрабанда на цигари.

Марин Димитров каза пред магистратите, че ще окаже пълно съдействие в хода на досъдебното производство.

"Подчертавам, че не познавам Петя Банкова, не съм я виждал и не съм разговарял с нея", каза Димитров, който е бивш шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Той допълни, че не познава никого от ръководството на Агенция "Митници", нито някой служител от там.

Има дефицит на доказателства спрямо обвинението срещу Марин Димитров, каза адвокатът му Любомир Таков. Той допълни, че прокуратурата не е представила нови доказателства спрямо разглеждането на последната мярка по случая.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано. Следващото съдебно заседание е насрочено за 30 април пред Софийския апелативен съд.

Новините от днес и със задна дата