четвъртък, 1 февруари 2024 г.

МВР: Сигнали за корупция, свързани с президентската администрация, са изпратени на прокуратурата

  

Главният секретар на МВР Живко Коцев коментира проверката за това дали са подавани сигнали срещу Президенството. Той отбеляза, че проверката на МВР е приключила.

"Има няколко сигнала, информацията по тях е класифицирана. Касае е за деяния като корупция и злоупотреба с власт на лица, свързани с администрацията", каза Коцев.

Сигналите са подавани в периода 2021-2022 и са изпращани в прокуратурата, уточни Коцев. 

Докладът на МВР е изпратен в прокуратурата.

Миналата седмица председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски определи президентството като "тъмна институция, пълна с много кеш" и попита къде са потънали "Пътят на Копринката", както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Радев.

Софийската градска прокуратура проверява какви данни има по отношение на Сотир Ушев и Николай Копринков, каза пред журналисти градският прокурор на София Илияна Кирилова. Тя уточни, че не е намерен сигнал срещу съветника на президента Николай Копринков в прокуратурата. След това от МВР заявиха, че при тях има сигнали. 

Никога не е било образувано дело "Кешгейт" в Софийската градска прокуратура. Единственият сигнал е на Антикорупционния фонд и именно по него може да бъде призован Делян Пеевски, уточни Кирилова преди дни.

Успоредно с това в градската прокуратура върви мониторинг на дела, които са дошли от закритата вече спецпрокуратура.

Новините от днес и със задна дата