вторник, 23 януари 2024 г.

Майцеубиецът Георги сам поиска да остане в ареста, имал суицидни мисли

  

                         Снимка: БТА

24-годишният Георги Генджов, който уби по особено жесток начин майка си в Бургас, сам поиска от Окръжния съд да го остави за постоянно в ареста, тъй като има суицидни мисли и ако е на свобода може да посегне на живота си.

Младият мъж бе приведен в съдебна под засилена охрана и с белезници. Заседанието по мярката за неотклонение се гледа при закрити врата. Съдия Захарин Захариев не допусна журналисти в залата.

Адвокатката на Георги Ваня Радиева също заяви, че постоянният арест е най-адекватната мярка за неотклонение за подзащитния ѝ в този момент.

64-годишната преподавателка от Руската гимназия в морския град беше убита около 4 часа на 21 януари в наетото от сина ѝ жилище. Рада Гешева отишла в квартирата на Георги, след като той ѝ се обадил по телефона, за да се оплаче, че не се чувства добре. 

Младият мъж е наркозависим. 7 пъти е лежал в психиатричната клиника в Бургас след сигнали на неговите родители, че има проблеми. След възникнал спор между майката и сина, той ѝ нанася около 40 рани с два ножа. След като извършва убийството 24-годишният Георги се обадил на най-добрия си приятел, а младежът подал сигнал на телефон 112.

Според прокуратурата убийството е извършено по особено жесток начин - изключително хладнокръвно и целенасочено, без капка съжаление за случилото се. Георги пък заявил, че "искал да приключи майка си бързо, по-хуманен начин. За целта първоначално се е опитал да пререже с нож гърлото ѝ. Тя е оказала съпротива, ножът се е счупил и след това е започнал удари по тялото ѝ", поясниха от обвинението.

Адвокатката му добави, че Георги е считал, че Рада Гешева не е негов биологичен родител. 

 "Предполагаме, че това, което е извършил се дължи на някакви психични процеси в главата му, които тепърва ще се установяват при назначена психиатрична експертиза. От кратките обяснения, които получихме, разбираме, че той е считал, че това не е биологичната му майка. Не знам защо", обясни адвокат Радиева.

По думите ѝ, младият мъж има нужда от лечение. "Ако мярката бъде "домашен арест", няма да има кой да го обслужва", добави Ваня Радиева.

След кратко заседание и общото искане в пледоариите на обвинението и защитата, магистратите оставиха обвиняемия в ареста.

"Към момента на деянието можем да кажем, че е бил в начална фаза на шизофрения", каза от своя страна прокурор Ангел Георгиев, което потвърди думите на адв. Радиева, че клиентът ѝ е бил лекуван повече от три пъти в Центъра за психично здраве в Бургас.

Новините от днес и със задна дата