Страници

вторник, 29 ноември 2022 г.

Newsweek сензационно: Русия е искала да нападне Япония, но е избрала Украйна

 

Русия е планирала да нападне Япония през 2021 г., но президентът Владимир Путин е размислил и се е насочил към Украйна, пише американското издание Newsweek.

В класифицираните документи, за които се твърди, че са споделени с журналисти на седмичника от информатор на руската ФСБ, се казва, че Русия "съвсем сериозно се е подготвяла за локален военен конфликт" с Япония през август 2021 г.

"Увереността, че страните ще навлязат в стадий на остра конфронтация и дори война, беше голяма", казва информаторът, цитиран от Newsweek.

Американското издание припомня, че Русия и Япония така и не подписват мирния договор, с който официално се слага край на Втората световна война, заради спорове за група острови, за които Япония претендира.

Това са островите Кунашир, Итуруп, Шикотан и Хабомай от Курилската островна верига. Токио смята островите за свои "северни територии" и това помрачава отношенията между Токио и Москва от десетилетия.

Липсата на мирен договор между Русия като правоприемник на СССР и Япония е добре известен факт.

"За Япония това е крайъгълен камък на сегашната ѝ геополитика: статутът ѝ на страна, загубила Втората световна война, все още не позволява на японците да имат армия и чуждестранна разузнавателна служба.

- За Япония връщането на Курилските острови на практика би означавало преразглеждане или дори премахване на следвоенния ѝ статут", се казва в статията.

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!

Социални и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България!