Страници

понеделник, 23 май 2022 г.

Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван

  

Американският президент Джо Байдън обяви, че е готов да използва военна сила, за да защити Тайван, както и готовността на САЩ и други техни съюзници да направят невъзможно за Китай да предприеме военни действия срещу Тайпе, предаде Ройтерс.

"Това е ангажиментът, който поехме", каза Байдън в Токио по отношение на възможния военен отговор на САЩ на китайска инвазия в Тайван, посочва Асошиейтед прес.

Президентът на САЩ допълни, че с пращането на китайската бойна авиация да извършва целенасочени полети в близост до въздушното пространство на Тайван Пекин си играе с огъня.

САЩ нямат официални отношения с Тайван, но са най-големият му поддръжник и доставчик на оръжия.

В началото на март бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон трябва да признае независимостта на Тайван и да стане гарант за неговото съществуване. Островната държава не е член на ООН и е призната единствено от 15 страни, като Гватемала и Парагвай. 

Китай пък счита острова за законна част от своята държава. От 2016 година Пекин провежда учения, за част от които се смята, че тренират инвазия над острова. Китайската авиация редовно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и ПВО отбраната на острова.