вторник, 9 януари 2024 г.

Снимка от "Шипка" повиши напрежението между Костадинов и Каракачанов

                         

                    Снимки в колаж: БТА

Снимка на паметника "Шипка", публикувана от лидера на "Възраждане", провокира конфликт между Костадин Костадинов и председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Повод за поста на Костадинов е решението на Министерския съвет да бъдат отпуснати 14 милиона лева за реставрация на монумента, която трябва да започне през лятото и да продължи 3 години. 

"Долу ръцете от Паметника на свободата, негодници", пише лидерът на "Възраждане" в профила си във Facebook, като към текста публикува и снимка, на която около "Шипка" са поставени метални ограждения, подобни на тези пред Паметника на Съветската армия в София. 

"Еничарите от ППДБ-ДПС-ГЕРБ не си губят времето. Не знам обаче кого си мислят, че ще спрат. На 3 март Възраждане ще организира масово посещение на Шипка. Каним всички, които искат да дойдат. Ще организираме автобуси от цялата страна за всички, които желаят да дойдат! Призовавам всички сънародници - нека се съберем 100 000 българи на най-масовото отбелязване на Денят на свободата в историята ни", добавя Костадин Костадинов. 

Според Красимир Каракачанов Костадинов е "лъжливото овчарче", защото прави внушения, че монументът ще бъде демонтиран.

"Тези дни станахме свидетели на поредната сапунка, тиражирана от възрожденеца Коце, според когото щели да премахнат Паметника на свободата на връх Шипка. Дори публикува снимка, на която паметникът е опасан със скеле и ето, започват да го демонтират, подобно на паметника на съветската армия. Само дето снимката е от 2019 г., когато е правен ремонт на лъва, който е на централната фасада. Днес лично минах от там и няма нито скеле, нито паметникът е ограден с тараби и никой не го събаря", заявява бившият военен министър в социалната мрежа. 

По думите му постът на Костадинов е "съвсем целенасочена опашата лъжа" и "за пореден път т.нар. "възрожденци" са в ролята на лъжливото овчарче", подобно на антиваксърската им кампания по време на COVID кризата.

"Преди няколко години развиха истерична кампания срещу ковид ваксините, а се оказа, че депутатите им не само масово са се ваксинирали, а са ваксинирали и семействата си. После два пъти играха сценката със събиране на подписи за референдум срещу въвеждане на еврото и след това мълчат, а на всичко отгоре депутатите им се оказа, че държат спестяванията си в банкови сметки в евро. Явно неслучайно вождът възрожденец е роден на 1 април и лъжата я няма за нищо", обяснява Каракачанов. 

Според него лидерът на "Възраждане" иска да подготви електората за евроизборите тази година. Едновременно с това отбелязва, че Костадинов клевети директора на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р на историческите науки Чавдар Ангелов, с когото са били приятели.

"Проблемът е, че в конкретния случай с тази кампания той хвърля една грозна клевета срещу човек, когото познава много добре и е негов приятел още от студентските му години. Човек, на когото е ходил много пъти на гости, ял е от храната ме и е пил ракията му. Става въпрос за директора на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р на историческите науки Чавдар Ангелов. Знае му телефонния номер, звънял му е стотици пъти, даже да го кани да се присъедини към партията му. Но сега вместо да му звънне и да го попита, директно го клевети и го хвърля на кучетата. Грозно, Коце, грозно. Днес се гавриш със стар приятел, утре ще се изгавриш и с последователите си", добавя политикът от ВМРО и припомня:

"Всеки, който е ходил на върха, е видял, че паметникът се нуждае от ремонт. През 2019 г. с дарения бяха събрани пари и бе ремонтиран лъвът. През 2020 г. лично, в качеството си на вицепремиер, съм лобирал и правителството отпусна 130 хиляди лв. за изготвяне на проект за основен ремонт. След това дойдоха "смутните" времена и чак сега това правителство отпуска парите. Предстои процедура и чак след 5-6 месеца най-рано може да започнат строителни работи. Така че никой нито е слагал скеле, нито е обграждал паметника с тараби, ни може да спре българите да отидат на тържествата на 3 март".

"Ефектът от кампанията на лъжливото овчарче може да бъде единствено да се провали ремонта на паметника Шипка и управляващите да пренасочат отпуснатите пари в поредната черна дупка, от която ще си приберат комисионните. Тогава, интересно ми е, лъжливото овчарче ще отпусне ли лични средства или такива от многомилионната партийна субсидия за ремонт на Шипченската светиня? Знам отговора! И той е не, няма да си бръкне в джоба", пише още Каракачанов във Facebook.

Работният проект за реставрацията на "Шипка" предвижда дейности по фасадите на паметника и в интериорното му пространство, както и подмяна на около 1100 квадратни метра от плочника, върху който е стъпил монументът. Над 14 млн. ще струва ремонтът.

Паметникът ще бъде изцяло преокабелен, ще се подмени електрическата инсталация, ще бъдат реставрирани и двете железни врати, които отвеждат към костницата от южната страна и към вътрешността на монумента от северния вход. Стъпалата към северния вход също ще бъдат подменени, като по проекта там е предвидено да се отлее стоманенобетонен фундамент със същата форма и облицовъчните камъни да бъдат върнати на местата си.

За по-голяма безопасност ще бъде монтиран и двустранен парапет. За костницата е предвидено да бъде осигурен достъп на хора в неравностойно положение, но предвид параметрите на сградата няма как това да бъде направено вътре, обясни по-рано пред БНТ директорът на Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

Проектът предвижда паметникът да не бъде отопляем както е сега, за да се реши проблемът с влагата, която се образува при конденз, като на всеки етаж ще има климатизирани витрини, осигуряващи необходимите параметри за експонатите.

Монументът ще бъде снабден и с дизелов генератор, който да осигурява постоянно захранване при евентуални прекъсвания на електричеството, за да могат да се поддържат системите, гарантиращи безопасната му експлоатация.

За пръв път паметникът ще бъде снабден и с автоматична метеорологична станция. Данните от нея ще бъдат използвани за контролиране на влажността на въздуха вътре.


 

 

 

Новините от днес и със задна дата