вторник, 9 януари 2024 г.

Лятната почивка в Гърция под "климатичен данък": Колко ще ни струва

 

Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани с т.нар. "климатичен данък". Таксата ще важи по време на туристическия сезон - от март до октомври, и ще е двойно по-висока от сегашната. Настаняването в хотел с една или две звезди ще се таксува с 1,5 евро на легло.

Гостите на тризвездни комплекси ще плащат 3 евро на нощувка,  с четири - 7 евро на нощ, а ако искате да се насладите на пълен лукс - 10 евро на нощувка, съобщават гръцките медии.

Новият данък ще се заплаща при пристигане на място в хотела, а не при предварително запазване, пише "Грийк рипортър". Таксата няма да бъде включвана и в цените на туроператори при запазване на почивка и трябва да бъде заплатена в местната валута на място.

Новата такса ще се събира в активните месеци между март и октомври, а през останалото време ще важи стандартната туристическа такса.

Гръцкото правителство очаква да събере допълнителни 300 милиона евро през 2024 г. от климатичния данък.

През изминалата година Гърция беше подложена на множество природни катаклизми.

Най-тежките наводнения в историята на страната убиха 17 души през септември, а десетки хиляди животни се удавиха. Къщи, мостове, пътища, бизнеси и обработваема земя бяха напълно унищожени от придошлите води. Според изчисления на правителството ремонтните дейности само на железопътната система ще струват повече от 150 милиона евро.

Пожарите в Гърция също нанесоха огромни щети, като временно ограничиха и туризма в някои части на южната ни съседка. Гърция не е единствената страна, която въвежда климатична такса. Подобни данъци има също в Австрия, Балеарските острови, Швейцария и Съединените щати.

Новините от днес и със задна дата