събота, 11 ноември 2023 г.

Прокуратурата приключи разследването по случая "Дебора"

  

                            Снимка: Булфото

Прокуратурата приключи разследването по случая с 18-годишната Дебора Михайлова, съобщи пред медиите районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова.

Сигналът за нападението над ученичката бе получен около 23:30 часа на 26 юни. На 27 юни 26-годишният Георги Георгиев, бивш приятел на Дебора, бе задържан за срок от 24 часа.

Той обаче бе освободен с постановление на Районния съд в града на липите, след като съдебният състав счете, че според събраните доказателства по делото, престъплението се квалифицира като нанасяне на "лека телесна повреда". На 31 юли Георги Георгиев беше задържан с постоянна мярка "задържане под стража" по другото досъдебно производство - за закана с убийство спрямо 18-годишното момиче. На 9 август Окръжният съд в Стара Загора потвърди наложената мярка за неотклонение. Случаят с насилието на момичето предизвика протести в цялата страна. 

Считаме, че сме събрали и проверили нужните доказателства, за да докажем виновността на лицето, обясни прокурор Димитрова и посочи, че предстои внасяне на обвинителен акт в съда. Тя добави, че е започнало предявяване на материалите по делото на защитниците и се очаква то да приключи другата седмица.

По време на разследването са разпитани множество свидетели, направени са експертизи, следствен експеримент, претърсвания и огледи.

Районният прокурор на Стара Загора посочи още, че престъплението срещу Дебора е било предумишлено и е имало предварителна подготовка. Тя обясни, че не са открити биологични следи на местопроизшествието от обвиняемия Георги Георгиев, но са събрани достатъчно доказателства за формиране на извода, че той е извършителят.

Според разследващите мотивът за нападението е ревност. От април до юни т.г. е имало шест пъти закани от негова страна към момичето. Прокурор Димитрова каза, че обвиненията срещу Георгиев са за закана за убийство и принуда, както и причиняване на две средни телесни повреди.

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

Новините от днес и със задна дата