вторник, 24 октомври 2023 г.

Акция в 4 града срещу измамна схема със земеделски земи

  

Полицейска акция се провежда в София, Варна, Кърджали и Сливен. По първоначална информация се претърсват жилища и работни места на служители в конкретни общини, съобщи NOVA, позовавайки се на свои източници. 

Поводът е измами и фалшиви документи, с които се прекатегоризират плодородни земи от такива с висока категория в такива с ниска с цел строеж.

В спецоперацията участват служби на МВР, прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

Само преди месец под ръководството на Европейската прокуратура служители на Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестуваха трима души и претърсиха шест места по разследване за организирана престъпна група, получила незаконно средства от Европейския съюз за земеделие.

При схемата тогава се оказа, че заподозрените предоставили невярна информация от чуждо име за получаване на европейско финансиране. Според уликите, вместо да кандидатстват за средства за голям парцел земя, заподозрените разделяли площта и използвали хора "с ниско социално-икономическо положение" като подставени лица за подаване на заявления за земеделски помощи.

Ръководителят на групата действал като представител на подставените лица пред Държавен фонд "Земеделие" и пред банките, така получавайки средствата от ЕС и пълен контрол върху проектите. 

Адвокатски услуги за италиански пенсионери в България и български пенсионери в Италия! / Servizi legali per pensionati italiani in Bulgaria e pensionati bulgari in Italia!

Новините от днес и със задна дата