петък, 15 септември 2023 г.

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО

 Романтично пътешествие в Стария град на Несебър                        Снимка: Лиляна Узунова / lilyanauzunova.com

Несебър остава в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, съобщават за БТА от Министерството на културата. Решението е взето на 45-тата разширена сесия на ЮНЕСКО в Рияд. Присъствали са министърът на културата Кръстю Кръстев, неговият заместник Чавдар Георгиев и Амелия Гешева - съветник.

Веднага след като бе съобщена добрата новина, кметът на Несебър - Николай Димитров, изказа благодарности на вицепремиера и министър на външните работи на България Мария Габриел, на министъра на културата Кръстю Кръстев и на заместник- министъра Чавдар Георгиев, на всички представители на нашата делегация, които защитиха позицията и престижа на Несебър.

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен план за опазване и управление на "Старинен град Несебър", както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова, допълват от МК.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се е срещнал и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Саудитска Арабия. В рамките на разговора са били обсъдени редица въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави.

В рамките на сесията, страната ни е инициирала и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване. Представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология е предизвикал голям интерес и неформална дискусия, по време на която били отправени различни покани за международно сътрудничество.


Новините от днес и със задна дата