понеделник, 25 септември 2023 г.

Специализиран екип от ВМС унищожи балон за въздух от зенитна ракета край Созопол

 

Специализиран екип от Военноморските сили изпълни задача по унищожаване на съмнителен метален предмет, открит в Созопол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Екип от състава на Военноморска база-Бургас е задействан в 17:50 часа днес по сигнал за сив предмет с кръгла форма, наподобяващ мина, забелязан в морски води на плажа на Созопол, пред комплекс "Св Тома". Сигналът е получен на тел. 112. На място военнослужещите са установили, че това е балон за въздух от зенитна ракета. В 18:20 ч. предметът е иззет и транспортиран за съхранение във военноморската база.

Специализираният екип действа по искане на Областния управител на Бургас и разрешение на началника на отбраната.

Припомняме, че на 18 септември сапьори обезвредиха част от дрон с прикрепен към него предмет, наподобяващ боеприпас, който беше забелязан на скалите край Тюленово. Няколко дни по-късно министър Тодор Тагарев коментира, че не може да се твърди категорично чий е дронът с прикрепен боеприпас край Тюленово, но по-вероятно е да е украински. 

По думите му, какъвто и да е дронът, то това не е преднамерено действие спрямо България. "Това е инцидент, по който той е стигнал до нашия бряг", заяви министърът и уточни, че структури на Министерството на отбраната поддържат връзка с украинските си колеги по този случай.


Новините от днес и със задна дата