сряда, 6 септември 2023 г.

Сестрата на прегазеното момче: Това не е инцидент, а безпощадно убийство

  

            Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ 

Протестите пред Министерството на вътрешните работи (МВР) в София с искане за справедливост и по-строг контрол на пътя продължават и днес. Недоволството е предизвикано от последната катастрофа, при която водач, употребил алкохол, блъсна и уби дете в центъра на София.

Инцидентът стана на 2 септември, малко преди полунощ, на пешеходна пътека на ул. "Гурко". Момчето на 15 години почина от удара. В днешните демонстрации се включиха близки на загинали в пътнотранспортни произшествия.

На протеста пред сградата на МВР присъства и сестрата на загиналия Филип. Хората настояват да се обяви самоличността на жената, която е пътувала с пияния мъж.

Как може на пиян човек да му се позволи да се качи в автомобила си. Това е проблем на обществото, на цялото възпитание и на корупцията. Мерките и наказанията, които са предвидени за нарушаващите закона, са изключително леки. Това коментира пред "Нова телевизия" Ина Арсова.

"Това не е инцидент, а безпощадно убийство. Не знам какво повече да кажа. Колко години трябва да чакаме, за да се случат промените. И да не губим по такъв начин децата и младите хора. Да не остават безнаказани всички, които са се провинили. Конфискуване на автомобил - това ли е най-голямото", пита Арсова.

 

Сестрата на момчето настоя да стане ясна самоличността на жената, която е била в колата, заедно с пияния шофьор. "Да обясни как му е позволила да шофира. Защо не ѝ е взета проба за алкохол. Тя е била съучастник в това убийство. Не е невинна. Нейното дете по тези стъпки ли ще тръгне", каза още Арсова. 

Присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание. Сред техните искания са засилени проверки за алкохол и наркотици на шофьорите, настояват за камери и пътни полицаи на всички ключови места.

 

Ето какво коментираха пред БНТ част от присъстващите:

- Българи, спрете с вашия манталитет - пием една ракия, пием две ракии и тръгваме с колата. Това е минало. Днес е той, утре може да е вашето дете, може да е вашата жена, може да е вашата дъщеря. Спрете!

- До момента, в който не осъзнаваме, че всяка улица е наш двор, че в този двор ходят нашите роднини, нашите деца, до този момент нищо няма да се промени.

Протестиращите очакваха среща с вътрешния министър Калин Стоянов. При тях слязоха предложеният за главен секретар на МВР Живко Коцев, директорът на СДВР Любомир Николов и директорът на КАТ Николай Крушарски.

Във вчерашните протестни действия се събраха десетки хора пред сградата на МВР с искане за по-строг контрол на пътя. Министър-председателят акад. Николай Денков свиква извънредна среща по проблемите на пътната безопасност в Министерския съвет. Там той заяви, че трябва да се преборим чувството на безнаказаност да изчезне. В брифинга участие взе и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който каза, че убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да се счита за умишлено убийство.

По-рано днес Софийският градски съд остави в ареста Петър Тодоров - обвинен за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата и причиняването на смърт на 15 годишното момче.


Новините от днес и със задна дата