събота, 23 септември 2023 г.

След катастрофата с хеликоптера: Прокуратурата разследва смърт поради немарливост

  

Окръжната прокуратура в Благоевград ръководи досъдебно производство относно инцидент с хеликоптер край с. Гърмен, при който пилотът на летателното средство е загинал, съобщават от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Хронологията на авиоинцидента

На 22 септември т.г. в 12:50 часа в Районното управление - Гоце Делчев е получен сигнал за излетял хеликоптер от стадиона на с. Гърмен, общ. Гърмен, област Благоевград, с дестинация до с. Цалапица, област Пловдив. Към момента на подаване на сигнала хеликоптерът и пилотът са в неизвестност.

В хода на издирвателните мероприятия в 19:20 часа на 22 септември т.г. хеликоптерът е установен в местността "Голек", в землището на с. Гърмен, в гориста, трудно достъпна пресечена местност, отстояща на около 1,5 км от самото село. Установено е и тялото на загиналия пилот.

Уведомен е дежурен окръжен прокурор при Окръжна прокуратура-Благоевград и е образувано производство с първото действие по разследването - оглед на местопроизшествие.

Извършен е и повторен оглед. Процесулано-следствените действия продължават с разпити на свидетели, като ще бъдат назначени и необходимите експертизи за установяване на причините за инцидента. Работи се по всички възможни версии, посочват още от прокуратурата.

Версиите са три

Работи се по три основни версии за инцидента с падналия край Гърмен хеликоптер, при който загина пилотът, каза по-рано днес в ефира на бТВ Христо Христов, директор на "Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт".

Най-вероятната причина може да е временна загуба на ориентировката във връзка с влошените метеорологични условия в района на полета - може би гъста димка, мъгла или ниска облачност, обясни той. "Втората вероятна причина за това е технически отказ може би на двигател или на системите за управление. Третата версия е влошено здравословно състояние на пилота след на излитането", каза Христов.

Новините от днес и със задна дата