понеделник, 18 септември 2023 г.

БАБХ: Няма засечени тежки метали в украинската пшеница

  

Няма засечени тежки метали в пшеницата от Украйна, заявиха представители на Българската агенция по храните в ефира на Нова телевизия.

"Не съм съгласен, че няма контрол на фуражите, които постъпват в държавата. От миналата година всички пратки бяха изпитвани по показатели, включително и за тежки метали. Пробите са отрицателни", заяви д-р Иван Генчев от БАБХ.

Притесненията на хората са във връзка с военните действия и евентуалното замърсяване на земеделската продукция в Украйна, след като вече се използват и оръжия с обеднен уран. Предупреждения за радиационно замърсяване отправиха и протестиращите земеделци.

Започва засилен контрол на вноса на храни от Украйна не само на четирите суровини, за които беше вдигната забраната, каза в петък в парламента земеделският министър Кирил Вътев.

Съвсем спокойно мога да кажа, че нямам никакви притеснения, че храната, която ще ядем утре, хляба или слънчогледа, има опасност да бъде по някакъв начин замърсена", каза и зам.-председателят на земеделската комисия Росен Костурков.

Новините от днес и със задна дата