четвъртък, 14 септември 2023 г.

Предлагат нови промени при пренасяне на пари през границата

istock 

Митниците да могат да проверяват човек, който пренася през граница суми до 10 000 евро, но само ако има образувано срещу него производство за престъпна дейност, свързана с пране на пари или финансиране на тероризъм.

Това предлагат от Има такъв народ като промени във Валутния закон между първо и второ четене. Досега депутатите приеха на първо четене проверка да се прави „при основателни съмнения за собствеността, икономическия произход и предназначението на придружени и непридружени парични средства до 10 000 евро.

На първо четене депутатите решиха пренасянето на средства в размер 10 000 евро или повече или тяхната равностойност в левове или друга валута за или от трета страна да подлежи на деклариране пред митничарите.

При пренасяне на средства в размер 30 000 лева или повече за трета страна митническите органи ще проверяват за наличие или липса на публични задължения.

 Ако се открият задължения над 5 000 лева, митничарите няма да допускат пренасянето на парите, а ще задържат средствата с разписка и ще уведомяват НАП. При наложен запор връщане се изисква единствено при наличие на остатък от средствата.


Новините от днес и със задна дата