понеделник, 18 септември 2023 г.

До месец започва електронното известяване на шофьорите за наложени глоби

  

До средата на октомври ще влезе в сила електронното известяване на водачите за наложените им глоби при извършено нарушение, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Целта на нововъведението, по което работят съвместно Министерството на електронното управление и Министерството на вътрешните работи, е да бъде осигурен бърз канал, по който максимално много шофьори да бъдат уведомявани, когато имат наложена електронна глоба.

Последващото връчване на глобите, както и досега, е възможно по три начина - лично срещу подпис, електронно - чрез системата за сигурно електронно връчване или през портала на МВР за електронни административни услуги, както и по пощата - с препоръчано писмо с обратна разписка.

Парламентът прие на 7 септември на първо четене и четирите законопроекта за промени в Закона за движение по пътищата. Измененията предвиждат допълнителни регулации за новите водачи, увеличени санкции и задължение контролните органи да спират на пътя и да връчват на водачите невръчени електронни фишове.

Новините от днес и със задна дата