четвъртък, 14 септември 2023 г.

ЮНЕСКО: Несебър и Венеция за застрашени обекти на световното наследство

 

Италианският град Венеция, борещ се да се справи с наплива на туристи в ерата на евтините пътувания, е изправен пред възможно понижаване на оценката на ЮНЕСКО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Подобно понижаване на оценката, каквото градът избегна преди две години, ще означава обвинение срещу управлението на туризма във Венеция.

Решението ще дойде само няколко дни, след като стана ясно според официални данни за града, че броят на туристическите легла във Венеция вече е по-голям от броя на жителите.

На заседанието на градския съвет преди гласуването Венеция да стане първият град в света, в който посетителите плащат входна такса, страстите се нажежиха.

Критиците отправиха обвинение, че данъкът е бил прибързан, за да се впечатли комисията на ЮНЕСКО, че градът действа за ограничаване на масовия туризъм.

Представители на ЮНЕСКО казаха, че понижаването на категорията няма за цел да бъде наказателна мярка, а да предупреди световната общност, че е необходимо да се направи повече за решаване на проблемите, засягащи обекта на световното наследство.

В препоръката за понижаване на оценката на Венеция се посочва не само управлението на масовия туризъм, но и въздействието на изменението на климата. В нея се отбелязва например, че подводните бариери за защита на Венеция все още не са напълно функциониращи.

Венеция е един от шестте обекта, включително два в опустошената от войната Украйна, които комисията може официално да обяви за застрашени.

Другите застрашени обекти, които се разглеждат, са катедралата "Света София" в украинската столица Киев, историческият център на Лвов в Западна Украйна, древният град Несебър в България, крепостта Диарбекир в Турция и вулканите на Камчатка в далечния изток на Русия.


Новините от днес и със задна дата