неделя, 24 септември 2023 г.

Борисов защити Петков от реакцията на ДАНС: Грешка! Службите трябва да бъдат тихи

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува ДАНС за реакцията на критиките на Кирил Петков към тях, че не си върши работата както трябва.

От контраразузнаването оповестиха официалната си позиция до медиите, в която окачествиха изказването на съпредседателя на ПП и бивш премиер като некомпетентно и във вреда на авторитета на службата и държавата.

Кирил Петков ги укори по повод шпионския скандал в Руската църква, като посочи, че пак нашите служби са разбрали от чуждите кого да експулсират от страната. Петков визира македонското разузнаване, което първо прогони архимандрит Васиан, предстоятел на подворието на Руската църква.

От ДАНС отвърнаха, че е "безотговорно и опасно, когато политици и псевдоексперти коментират и дават оценки на елементи от дейността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и с цел придобиване на временни дивиденти, разпространявайки при това и класифицирана информация, която е защитена със закон". "Подобни изказвания са във вреда на сигурността на българските граждани и на държавата, уронват авторитета и доверието в българското контраразузнаване и затрудняват взаимодействието с чуждестранните партньори", казаха още от контраразузнаването ни.

Борисов обаче защити бившия премиер Кирил Петков, че той е политик и е в правото си да говори каквото поиска.

И направи забележка на ДАНС, че не трябва да говорят и такова е естеството на тяхната работа.

"Грешка, грешка! Политиците могат да говорят, да си казват мнението, да си кажат плановете, да си изразяват своето мнение.

Службите за сигурност трябва да бъдат тихи, да си вършат работата, като в последните дни, но тихо", коментира в Пловдив Борисов.

"На службите не им е работа да отговарят на който и да е лидер, включително и аз, ако ги репликирам, както и на Петков, на Атанасов", добави лидерът на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата