вторник, 26 септември 2023 г.

Парламентът задължи общинските съвети в страната да излъчват онлайн сесиите си

 

Заседанията на общинските съвети в страната и на комисиите в тях ще се излъчват онлайн, реши парламентът, който прие промени в закона за местната власт на първо четене. Предложението е внесено от ПП-ДБ и цели по-голяма прозрачност на работата на ОбС по места. 

Предлага се предварително да бъде обявяван дневният ред на сесиите, въпросите на съветниците към кмета заедно с отговорите да се публикуват в специален публичен регистър, както и да бъде въведено поименно гласуване на общинските съветници.

Законопроектът беше подкрепен от ПП-ДБ, ГЕРБ, "Възраждане" и ИТН, а коалиция на несъгласните се оформи в лицето на ДПС и БСП. Въпреки резервите си, двете парламентарни групи гласуваха с "въздържал се", а не "против".

От БСП изразиха притеснението си, че промените с въвеждането на задължителното излъчване в реално време на общинските сесии, ще натоварят допълнително финансово по-малките и по-бедни общини. От ДПС пък обърнаха внимание, че на много места не само няма интернет, но дори и мобилно покритие за джиесем.

Манол Генов от левицата заяви, че те подкрепят философията на промените за повече прозрачност, но имат притеснение по реализацията на поправките. "Никъде не чух да кажат вносителите - натоварваме ли финансово българските общини? Отново ще приемем промени, които изискват финансови ангажименти, а не си даваме сметка откъде пари", каза той от трибуната. Според него още на заседанието на регионалната комисия станало ясно, че онлайн излъчването, за да бъде въведено в в унифицирана система в 365 общини, ще струва поне 30 милиона лева. "Ние от БСП ще се въздържим и няма да подкрепим", анонсира Генов.

Депутатът от ДПС Танер Али призова ПП-ДБ да оттеглят предложението си онлайн излъчването на сесиите и тогава партията му ще подкрепи законопроекта, иначе ще се въздържи.

"Това, което се предлага, няма да допринесе за такава прозрачност, която ни се иска", каза бившият кмет. По думите му НСОРБ много добре е отразило в правилниците на общините повечето от нещата, които сега ПП-ДБ предлага. "Но повече от 175 общини, от клас по-малки, няма да имат възможност за финансиране на такива системи за онлайн излъчвания. Ако си оттеглите това предложение, ние бихме подкрепили. На първо четене ще се въздържим, на второ бихме подкрепили", разкри той тактиката на ДПС при гласуването. "Има общини, където няма джиесем оператори, не само интернет, ами нямат възможност и за автобуси, за да отидат да присъстват на живо на едно заседание на ОбС", предупреди Али.

В реплика лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов намери за странно единодушието на БСП и ДПС срещу закона, като заяви, че неговата партия ще подкрепи промените, независимо че ПП-ДБ са техен идеологически враг. "Добрите идеи нямат цвят и всички ще имат полза от тях. Трогателно е да виждам едно интересно единодушие в ДПС и БСП. Това е показателно кой има интерес от въвеждането на прозрачността в държавата", каза Костадинов.

Той влезе в сблъсък с Танер али, като обвини за липсата на интернет и автобуси в малките населени места в общините на ДПС, които, по думите му, ги управляват от 34 години. "Това са хора, които са държани в пълна изолация, тежка безработица и феодална зависимост. Е, кой е виновен? Този, който управлява 34 г.", заключи лидерът на "Възраждане". Костадинов се обърна към ПП-ДБ.  "Вие сте коалиционни партньори с ДПС, консултирайте го с коалиционните партньори с тях, имате възможност да ги убедите. Вашето предложение е добро и ние ще го подкрепим", заяви той.

Танер Али отхвърли критиките и посочи, че именно кметовете на ДПС са най-успешните.

"Използвате само популизма и езика на омразата. Това доникъде няма да ви доведе", отвърна му депутатът от ДПС. "Колко общини е управлявало "Възраждане" досега? С такъв попуизъм доникъде няма да стигнете, кметовете на ДПС са едни от най-успешните и са от най-развитите общините. Аз, като бивш кмет, мога да гарантирам", каза Али.

Последва контрареакция от лидера на "Възраждане" към ДПС.

"Вие се опитвате да разделяте бълг. народ и се опитвате да насаждате страх. Оядохте се, с лъскавите коли, като отидете по селата, хората го виждат и не е във ваша полза", обърна се той към Танер Али.

И отново съ обърна към БСП. "Реалната ситуация е следната, имате едно общо гласуване с ДПС, не знам защо го правите. В закона няма малки и големи общини, всеки гражданин има интерес от публичността и прозрачността. На много места кметовете са феодали, особено в общините на ДПС", заключи Костадинов.

Младен Шишков от ГЕРБ заяви, че ГЕРБ подкрепят промяната, защото ще доведе до осветляване на работата на ОбС. "Адмирации на вносителите, че ще оттеглят поименното гласуване, както и онлайн заседанията на комисиите", след като стана ясно, че това ще стане между първо и второ четене.

"Непрестанно някой обяснява как не е възможно нещо да реформираме, не можем да излъчваме с един микрофон и една камера", възмути се Йордан Иванов от ПП-ДБ, който е вносител на законопроекта. И репликира към Борислав Гуцанов, че една камера, която общината трябва да купи, струва по-малко от неговия мобилен телефон. "И сега казвате, че закупуването на три камери за три общини е огромен разход. Това са квази аргументи. Не искате да има промени, защото не искате да реформирате вашите общини", обобщи народният представител от ДСБ.

Новините от днес и със задна дата