петък, 8 септември 2023 г.

Трети ден в неизвестност: Издирват изчезнали хора от Лозенец след наводнението

  

            Скрийншот: Димитрина Георгиева, Фейсбук

Трети ден след наводненията, в Лозенец има хора, които са в неизвестност и с които няма връзка. Това съобщи пред БНТ кметът на селото Ивайло Леков. Подаден е официален сигнал за един изчезнал мъж, а МВР вече го проверява. 

Рано тази сутрин гражданин се обадил в полицията и сигнализирал, че няма връзка със свой близък от няколко дни. До момента публично оповестената от властите информация беше само за четири жертви на потопа, двама мъже и две жени, като беше подчертано, че сигнали за други изчезнали хора няма.

Кметът твърди, че от три дни няма връзка с местни хора от Лозенец.

"Издирват се от местните тук, в селото. Не мога да дам повече информация, но това се говори в селото", каза Леков.

По думите му ситуююацията в селото се нормализира, но щетите са огромни.

Плажът все още не е почистен, туристите и местните са събрали отломките, придошли от реките и морето. На плажа на къмпинг "Арапя" са се образували огромни корита с вода, която е придошла от улицата, позната като стария път между Лозенец и Царево, разказва той.

Леков е убеден, че приливната вълна е причинена от язовирите.

"За мен е признак, че цялото това количество вода е дошло от безгрижното управление и поддържане на водните басейни, корита и язовири. Щетите са огромни, но това е най-малкото. Основно се справяме сами с присъствието на малко от останалите туристи, персонала на местните хотели и заведения и пожарната, със стара техника, се опитва да извози унищожени коли с репатраци", коментира Леков.

В селото са издавени и много животни, огромни загуби отчитат и местните животновъди. Една от тях, Димитрина Георгиева, разказва във Фейсбук, че са се издавили кравите им - 70 на брой, а това е препитанието на семейството и до момента никой не им обещава помощ.

"Съболезнования на близките на загиналите от наводненията в Царево, Лозенец както и в цялата страна. Искрено съжалявам и за хората с пострадали имоти, но не мога да не споделя и за нашата загуба. Вследствие на бързо придошлата река Караагач за два часа се издавиха около 70 крави. Пиша около, защото продължаваме с издирването на труповете на загиналите животни. Част от тях морето погълна,като се надяваме да изплуват на някой плаж, други в блатата, трети останали заклещени в дърветата покрай реката", пише стопанката от Лозенец.

"Разбирам, че ще има хора, които ще кажат, че това са просто животни. Да, но това бяха нашите животни, дългогодишен, черен ,къртовски труд. За тази трагедия никъде НИЩО,нито дума. Не знам кой и как ще изчислява последствията от наводненията, но нека се обърне внимание и на нас животновъдите, защото картината на този ужас от наводнението е много по-голям", апелира жената.


 

Новините от днес и със задна дата