сряда, 13 септември 2023 г.

Пускат на свобода съпругата на мексиканския наркобарон Ел Чапо

  

Ема Коронел, съпругата на лишения от свобода мексиканския наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман, ще бъде освободена в Лос Анджелис утре, след като беше арестувана през 2021 г. по обвинение в разпространение на наркотици, съобщи Бюрото за затворите на САЩ, предаде Ройтерс.

Родената в САЩ 34-годишна жена беше осъдена на три години затвор през 2021 г., след като се призна за виновна по три обвинения в подпомагане на наркокартела Синалоа, включително заговор за пране на пари, разпространение на незаконни наркотици и участие във финансови сделки.

Тя също така призна, че е действала като куриер между Гусман, който ръководеше картела, и други членове на престъпната организация, докато наркобаронът е бил в мексиканския затвор "Алтиплано" след ареста му през 2014 г.

Съдията, който произнася присъдата ѝ, заяви, че Коронел бързо е признала отговорност и се е съгласила да лъдат конфискувани близо 1,5 млн. долара от приходи от престъпната ѝ дейност в полза на правителството на САЩ и по-късно тригодишната ѝ присъда беше намалена, добавя БТА.

Бюрото за затворите заяви на уебсайта си, че ще освободи Коронел в сряда от затворническо заведение с ниска степен на сигурност в Лос Анджелис, без да дава повече подробности.

Междувременно Гусман излежава доживотна присъда в САЩ след като беше екстрадиран там през 2017 г. след две бягства от мексикански затвори с максимална степен на сигурност.

Новините от днес и със задна дата