вторник, 12 септември 2023 г.

9-и починал за годината: Разследват дом за хора с деменция, който работи без лиценз

  

                              Снимка: bTV

Няколко смъртни случая в дом за хора с деменция, който работи без лиценз, накара Окръжната прокуратура в Плевен да разследва кончината на 94-годишна жена, настанена в частния център за пълнолетни с деменция в плевенското село Изгрев.

Синът на починалата се свърза с bTV и им предостави потресаващи снимки.

Случаят е от средата на април. Няколко дни след смъртта на жената синът ѝ подава сигнал в полицията, а след това входира жалба и в прокуратурата. Проверка на Агенцията за качество на социалните услуги установява, че дружеството работи без лиценз за социална дейност от 2020 година.

Страдащата от деменция жена е настанена в центъра през ноември миналата година. Пет месеца по-късно синът взема тялото на майка си, покрито с рани с диаметър 20-30 сантиметра, видимо от снимките, които ѝ е направил.

"Това, което видях не става за седмица, не става за две. И оттам разбрах, че са ме лъгали през цялото време как са я гледали", казва синът на покойната.

В село Изгрев указателни табели към дома няма. Открива се с питане. Той представлява частен имот, който по нищо не подсказва, че в него се извършват социални и здравни услуги.

Екипът на телевизията е посрещнат от Росица Павлова. По документи тя представлява управителя на фирмата - изпълнител на социалната услуга, с която е сключен договорът. 

"Точно за 3-4 дни се получава охлузването и вече до една седмица, 10 дни всичко е в рани. Аз съм я въртяла тази жена, за да може поне малко да се облекчи", казва тя.

Окръжната следствена служба в Плевен разследва смъртта на жената. Прокуратурата е сезирала социалното министерство. От държавната агенция за качеството на социалните услуги са констатирали, че дружеството не притежава лиценз за предоставяне на социални услуги, заявиха от прокуратурата.

По думите на Росица Павлова центърът е спрял дейност. Час по-рано обаче подставено лице се срещна с нея с искане да настани баба си.

"Нямам нито едно местенце. Всичко ми е пълно. Няма къде да сложа друго легло. Три стаи, три легла в едната и три в другата. Имам един мъж, който не е добре, но не мога да го натисна. Гледам всичко възможно, жал ме е. Най-младото попълнение е от 2-3 дни. Ако се бяхте обадили преди 3-4 дни, щеше да е добре", казва Росица Палова.

В къщата медицинско лице няма. Потребителите са под наблюдението на общопрактикуващ лекар, който идва в кабинета си в селото веднъж седмично. Според сина на жената лекарят е издал съобщението за смърт без да посещава дома.

Центърът за хора с деменция съществува в Изгрев от 2019 г. Само от началото на тази година починалите там потребители са 9, заявиха от кметството на село Изгрев.

"Когато дойде, съм се обърнал към институциите за социални грижи. Полицията идваха тук, проверяваха я, казаха, че е редовна", каза кметът на селото Маргарит Иларионов.

Росица Павлова се мести в Изгрев от Петревене, където през 2018 година екип на bTV разказа за дейността ѝ след сигнал и домът ѝ за стари хора там бе затворен. В къщата на два етажа там имаше един санитарен възел. Медицински персонал нямаше. Тогава Павлова е гледала възрастните за 450 лева. Услугата ѝ сега струва 950 лева на месец.

Новините от днес и със задна дата