вторник, 5 септември 2023 г.

Царево набира доброволци. Общинар: 5-6 човека се издирват

  

                    Снимка: БТА

Община Царево започва кампания за набиране на доброволци след наводненията и обявеното бедствено положение.

Желаещите могат да се записват на телефон 0590 5 50 18, съобщиха от общината във Фейсбук страницата си.

Дъждът в Царево спря преди около час, но в района на Китен и Лозенец продължава да вали.

"Работим по евакуирането на хората и недопускането на инциденти. Отправям апел към хората да проявят търпение. Ситуацията започва да се нормализира, но все още остава тежка, тъй като има три моста, които са пропаднали и все още екипи работят по евакуирането на хора. Евакуираме хора в Лозенец, къмпинг "Арапя", къмпинг "Нестинарка", каза ст. комисар Емил Павлов - ОД на МВР-Бургас, цитиран от БНТ.

Общински съветник в Царево: Пет-шест души се издирват

"Знам за пет-шест души, които се издирват. Имам капка надежда, че ще се открият някъде живи, но предвид тази стихия много трудно някой може да оцелее. В момента на плаж "Нестинарка" има линейка и вероятно нещо се проверява. Ситуацията е изключително тежка", каза общинският съветник в Царево Емил Пейчев в предаването "Лице в лице" по bTV.

По думите му преди около два месеца е правен ремонт на един от мостовете в Царево.

 "По един от проектите на ВиК се правеше канализация и трябваше да мине оттам. В крайна сметка се намали дебитът под моста и се сложиха две тръби, които да отвеждат водата. В момента нито тръбите са там, нито мостът. За съжаление, имаме и жертва точно там. Автомобил падна с двама души", каза още Пейчев.

По думите му това се случва заради безхаберието на ръководството на общината.

"Нито едно речно корито не беше почистено и това усложни обстановката и е една от причините да бъдат скъсани по-голямата част от мостовете. Дерета, които се считаха, че са тихи и безводни, в момента водата е прокопала път през тях. Ясно се вижда, че след тези дерета има тръби, които отвеждаха водата в реките под пътя. Тези тръби бяха запушени и там бяха урегулирани имоти. Все още важи "нашия и вашия" и докато го има това нещо, ще загиват невинни хора", коментира общинският съветник Емил Пейчев.

По думите му той е подавал сигнали до екоминистерството, общината и "Басейнова дирекция", но без резултат.

 В неизвестност са председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й 

Председателят на Районния съд в Царево Мария Москова и дъщеря й са част от хората, които са в неизвестност в Царево от около 4 часа насам, съобщи източник на местния сайт Флагман.бг.

Данните, с които разполага Кризисният щаб и към 16:10 часа са, че съдия Москова и дъщеря ѝ са опитали да се евакуират сами с Нисан Джук - бял на цвят. Те са били завлечени буквално от пороя върху моста при гръцкия квартал Василико.

Да се предприеме спасителна операция към морето и към момента е невъзможно. Около 30 минути по-късно, до същото място се е опитал да се добере местен жител - мъж. Той искал да види какво точно се е случило, но е отнесен от придошлите води. Видян е от очевидци.

Информацията на Флагман бе потвърдена от два независими надеждни източника, твърди бургаското издание.

Актуална информация за бедствието

Организирана е евакуация за всички бедстващи, съобщиха от Община Царево във Фейсбук. Предприети са действия за източване на язовира "Хаджи Яне" и непрекъснато наблюдение на язовир "Потурнашки". Към момента няма опасност от авария на язовирните стени.

Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Затворен е пътят Приморско - Царево поради преливане на Атлиманско блато при моста на река Караагач, съобщиха в официалната си фейсбук страница от Община Приморско. Там добавят, че пътят Приморско - Созопол е залят и е затворен. В село Писменово - 30 сантиметра остават до заливането на моста при река Писменска.

От община Приморско изказват благодарност на участниците в традиционния офроуд събор в града за помощта, която оказват в къмпинг "Китен".

В селата Ново Паничарево, Веселие и Ясна поляна обстановката засега е спокойна.

Следващите няколко часа се очаква явленията и валежите в Бургаска област да продължат, съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов. Привечер, но преди полунощ, по думите му, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Утре не е изключено също да има валеж в този регион, но той ще бъде незначителен като количество и няма да има нищо общо с днешния, поясни синоптикът.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Новините от днес и със задна дата