петък, 15 септември 2023 г.

Българин, издирван в Швеция за контрабанда на близо 300 кг наркотици, остава в бургаски арест

 

Български гражданин, издирван за контрабанда на наркотици с европейска заповед за арест от Кралство Швеция, ще остане задържан под стража. Бургаски магистрати от Апелативния съд в Бургас потвърдиха днес определението на Окръжния съд в Сливен, с което е взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо Димитър И., съобщиха от пресцентъра съда в Бургас.

Мъжът се издирва с европейска заповед за арест, издадена от прокуратурата в Стокхолм, Кралство Швеция, с цел провеждане на наказателно производство по дело за подпомагане и съучастие в изключително тежка контрабанда на наркотици. Според Наказателния кодекс на Кралство Швеция престъплението се наказва с лишаване от свобода за срок от 10 години, информират от съда.

Въззивната инстанция споделя доводите на окръжния съд в Сливен, че тежестта на обвинението и предвиденото за престъпното деяние наказание - 10 години лишаване от свобода, дават основание да се приеме, че е налице реална опасност мъжът да се укрие, ако не бъде задържан или да извърши престъпление. Определението на Апелативен съд - Бургас е окончателно.

В началото на септември служители на Главната дирекция "Национална полиция" и техни колеги от Областната дирекция на МВР в Монтана задържаха 45-годишен полски гражданин, издирван в Краков. Действията са осъществени след получен сигнал за издирването му в Дирекцията "Международно оперативно сътрудничество" (ДМОС).

За издирването му има сигнал в Шенгенската информационна система. Той е търсен от властите в Полша по две досъдебни производства - за участие в организирана престъпна група за извършване на икономически престъпления и за отвличане и противозаконно държане на непълнолетно лице, за които има издадени две заповеди за арест.


Новините от днес и със задна дата