вторник, 5 септември 2023 г.

Денков: Токът е спрян поне до утре, водата не става за пиене. Има 3-ма изчезнали и 2-ма загинали

  

                       Снимка: БТА

Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама загинали, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево, където е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Няма блокирани хора, добави Николай Денков. Изчезналите са две жени и един мъж.

По думите на премиера не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват. Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи - между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят. Той допълни, че няма блокирани хора.

Спряно е електричеството, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Има уговорка с EVN да се изчака да се изтегли водата, утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза акад. Денков.

Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене.

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза премиерът. Той припомни, че вече от НИМХ казаха, че очакват спиране на валежите.

Премиерът призова следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, тъй като е изключително опасно, замърсено и бурно, като всеки, който влиза във водата, създава риск за себе си и другите хора.

Обстановката в община Царево постепенно се нормализира, съобщи премиерът Николай Денков.

Повече от 100 човека са евакуирани, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев на брифинг пред журналисти след заседание на кризисния щаб във връзка с наводненията в общината. Имаше множество сигнали от "Арапя", "Оазис", всички, които са подали сигнал и са потърсили помощ, са локализирани и такава им е оказана, добави той. Кметът на Царево съобщи още, че река Велека продължава да излиза, тежко е положението в село Кости.

Обстановката в района на Царево се нормализира. Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщиха от пресцентъра на МВР към 18:00 ч. По данни към този момент няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите "Арапя" и "Нестинарка".

Бедствено положение беше обявено днес в общината заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води. Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост - да заемат места по високите части на сградите. От полицията призоваха да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи.

Предприети са действия за източване на язовира "Хаджи Яне" и непрекъснато наблюдение на язовир "Потурнашки", съобщиха от Община Царево във Фейсбук. С високопроходима техника са транспортирани деца, които живеят в кв. "Василико", от детска градина "Ален Мак" до домовете им. Все още напълно откъснати заради разрушени мостове са град Ахтопол и селата Варвара, Синеморец и Резово.

Агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Привечер, но преди полунощ, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Това съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Министерство на труда и социалната политика (МТСП) стартира платформа на сайта си за подаване на сигнали за граждани в бедствено състояние вследствие на наводнението в oбщина Царево, съобщиха от ведомството на страницата си във фейсбук. Екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Българският Червен кръст (БЧК) предоставя 800 семейни хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, пострадали при наводненията в община Царево, съобщиха от пресцентъра на организацията. При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта - походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.

Община Бургас отменя планирания концерт по повод Съединението на България в знак на съпричастност с пострадалите при наводненията в Царево, съобщи във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов. Утре в 10:30 ч. пред Община Бургас, бургаското духовенство ще отправи молитва за здраве и благоденствие на всички, които преживяват тези тежки моменти в Царево, добавя той.

Новините от днес и със задна дата