сряда, 20 септември 2023 г.

Майката на застреляния от полицай 18-годишен: Светльо никога не е бил агресивен

  

                       Снимка: Скрийншот от bTV

Два дни след инцидента, при който полицай простреля 18-годишно момче, което впоследствие почина, говори майката младежа пред bTV. Тя разказа, че Светльо никога не е бил агресивен.

"Сега трябваше да бъде 12. клас, работеше през лятната ваканция и живееше съвсем спокоен живот. Светльо никога не е бил обвиняем, заподозрян и не е бил задържан за такива неща", казва майка му Мария Богданова.

С другите двама младежи, участвали в грабежа и нападението на момиче и преследването с полиция, са били дългогодишни приятели.

"Познавам едното - Георги се казва. За това дете също нищо лошо не знам. Хората говорят и за моето и за другото, и за третото. Предния ден се чух с него: "Мамо как си? Добре съм, досега спах. Мамо да знаеш, каквото и да се случва, аз винаги ще те обичам и те обичам". Това беше, което ми каза Светльо. Често ми казва: "До теб съм, обичам те" и не ми е направило някакво по-специално впечатление, че ми го каза", разказва жената.

Мария Богданова иска само справедливост.

"Сега моето дете ще гние, а този полицай ще си живее. Днес сгазиха това дете, утре убиха друго, трети ден не знам какво и така ще си живеем до безобразие. Искам отговори "Защо ми убихте детето?"", казва тя.

По-рано от МВР съобщиха, че убитият от полицай 18-годишен младеж е нападнал две момичета преди гонитбата с органите на реда. Това е станало няколко часа преди стрелбата с полицаите. Те са били известни на полицията с множество грабежи, като този от фаталната нощ.

Служителят на МВР е 33-годишен, със 7 годишен стаж и е награждаван многократно. Прокуратурата разследва действията на служителя на МВР при стрелбата. Ясно е, че куршумът е попаднал в горната част на тялото на младежа, но не е ясно от какво разстояние е произведен изстрелът. Решението зависи от назначените по случая експертизи, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев. По думите на прокурор Кръстев възможността варира от неизбежна отбрана, през превишаване пределите на неизбежна отбрана, през професионална непредпазливост, до евентуален умисъл за убийство. Той не изключи да не се стигне до повдигане изобщо на обвинение или, ако има такова - то няма как да бъде за пряк умисъл.


 

 

Новините от днес и със задна дата