събота, 26 август 2023 г.

Смъртоносно огнище на инфекцията легионела в стратегическия град Жешув близо до Украйна

 Изображение от електронен микроскоп на бактерията, причиняваща легионела 

Офицери от полската служба за вътрешна сигурност се опитват да открият източника на смъртоносно огнище на болестта легионела в стратегическия град Жешув близо до границата с Украйна, предаде Асошиейтед прес. Агенцията добавя, че повече от 100 души са инфектирани със смъртоносното заболяване и седем души са починали.

Регионът на Жешув в югоизточната част на Полша е ключов транзитен център за международната военна помощ за Украйна. Освен това там са разположени около 10 000 американски военни.

Служители от полската Агенция за вътрешна сигурност обследват различни обекти в Жешув, но се съсредоточават основно върху водопроводите, за които експерти смятат, че е възможно да са източник на бактерията, причиняваща заболяването. Заместник-министърът, отговарящ за държавните специални служби, Станислав Зарин, заяви, че опитите на Русия да "всее паника" сред съюзниците на Украйна са една от причините за инспекциите.

"Това е фактор, който ни накара да предприемем действия, с които да елиминираме някои сценарии", каза Зарин, цитиран от БТА.

Инфектирани са най-малко 113 жители на намиращия се на около 80 километра от границата с Украйна град Жешув. Седмината починали са били възрастни и са боледували от хронични заболявания. Градските власти и експерти смятат, че става въпрос за необичайна ситуация.

Представители на градската управа са свикали кризисна среща, на която са решили да бъде извършена дезинфекция с хлор и озон на водопроводи в Жешув.

Легионелата инфектира белите дробове и се пренася чрез вдишване на заразени водни пръски, а не чрез консумация на вода. Тя обикновено се предава в места като хотели, болници или офиси, където бактерията се е размножила например в климатичните системи или по чешми и душове, които не се употребяват често.

Новините от днес и със задна дата