събота, 26 август 2023 г.

От съдебната зала: Васил Божков е имал бизнес отношения с Пригожин

  

                                Снимка: БТА

Васил Божков е имал бизнес отношения с Евгений Пригожин - стана ясно в съдебната зала на Софийски градски съд, където започна гледането на мярката на бизнесмена. Магистратите решават дали бизнесменът да остане в ареста за постоянно.

В съдебната зала прокурор Ангел Кънчев изнесе данни за връзките на Божков със загиналия в самолетна катастрофа ръководител на ЧВК "Вагнер", предава БНТ.

"От компютър с електронна поща на Васил Божков става ясно, че обвиняемият е имал бизнес отношения с руския гражданин Евгений Пригожин и редица други руски граждани, санкционирани след анексията на Крим", каза държавният обвинител.

По думите на прокурора хазартният бос поздравил Руската федерация с присъединяването на Крим през 2014 г. и е изразил желание да инвестира там. Отново според обвинението, Васил Божков притежавал 51% от хазартна фирма в Крим, която била директно свързана с Евгений Пригожин.

Прокурор Кънчев поиска определяне на мярка "задържане под стража", а Божков отговори "Няма какво да кажа, прокурорът може да иска каквото си поиска".

Твърденията по делото са, че са укривани такси от лотарийните игри на компанията на Божков, като така бюджетът е ощетен с над 700 млн. лева. Божков е обвинен, че е ръководел организирана престъпна група от 2014 г., която се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни престъпления.

По-рано днес от прокуратурата обявиха, че искат той да бъде задържан под стража заради тъй нареченото "хазартно дело". 

Божков бе доведен в съда с белезници, бутилка минерална вода в ръце и под конвой, пазен от петима служители на съдебната охрана. 

В съда днес са внесени доказателства само по едно от делата срещу Божков. То е свързано с хазартния му бизнес. По това разследване Божков има обвинение, че е ръководил организирана престъпна група.

Според прокуратурата тя действала от 2014 г. и се занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Бизнесменът се завърна вчера в София от Дубай доброволно и бе отведен от летището в МВР болница, а след това му бяха повдигнати обвинения.

Снощи на Васил Божков е било повдигнато и второ обвинение - за подбудителство за 4 убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров през 2015 година, информира БНР.

Медията уточнява, че въпреки настояването на защитата му и по него да има произнасяне още днес на съда, прокуратурата възнамерява да държи това обвинение в резерва и, в случай че днес бъде отхвърлено искането за задържане под стража, да се внесе ново искане вече по криминалното дело.

По думите на адвокат Гатев засега самият Божков не дава обяснение.

Новините от днес и със задна дата