понеделник, 28 август 2023 г.

Омбудсманът поиска списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога

  

След стотици осъдени безпричинно, Омбудсманът настоя за списък с лекарства, които дават фалшив положителен тест за дрога. Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Омбудсманът предлага нарочна комисия или Експертният съвет към Националния съвет по наркотични вещества да състави списък с лекарства, които влияят върху пробите и този списък да бъде "отворен" - т.е. да може да се допълва.

Според нея гражданите трябва да са официално запознати с възможността приемано от тях лекарство да позитивира тест за наркотици. Ковачева се противопоставя и на последиците в законодателство след такъв тип тестване, тъй като на практика се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана.

"Считам, че познаването на лекарствата, които могат да доведат до фалшиво положителен тест за наркотици, значително би намалило негативните последици от евентуалния фалшив резултат, тъй като би дало възможност за предприемане на нужните мерки преди шофиране и съответно - тестване", посочва омбудсманът.

Ковачева посочва, че приемането на различни лекарства от няколко фармакологични групи могат да повлияят на резултата при направен тест за наркотици, тъй като и малки концентрации от тях могат да наподобят някои от забранените наркотични вещества и това е публично известен факт.

 Сред тези лекарства са и често използвани без рецепта като например нестероидни противовъзпалителни, аналгетици, деконгестанти, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антихистамини, антихипертензивни средства, перорални антидиабетни средства, антидепресанти и антипсихотици, психостимуланти и др.

Неотдавна BurgasNovinite.BG запозна своите читатели със случая на бургазлия, който от 12 години приема лекарствения препарат ксанакс по лекарско предписание и няма нито едно нарушение на пътя, но бе с отнета шофьорска книжка почти за година. Резултатът от кръвната проба дадена доброволно от него и по негово настояване излезе след около година и бе осъден от съда в Бургас, заради "престъпното деяние" че се лекува. Няма нарушения на пътя, защото е приемал лекарството по предписание само вечер, което е допринесло за отлична кондиция по време на шофиране. През времето на приема на медикамента, мъжът е работил и на тежкотоварни камиони, без да е имал нито едно нарушение. Бил е арестуван на паркинга пред жилището си подобно на престъпник пред много свидетели, след дадена проба, в момент в който се е прибирал у дома след като е бил на стрелбище със свой приятел и е тренирал спортна стрелба с пистолет. А на стрелбището го познават като изключително уравновесен и сериозен човек, който никога не е давал признаци на такъв, който да е дрогиран, за каквото е бил арестуван. Със стрелбата се е справял отлично. Бил е тестван от полицията за рутинна проверка, а не като нарушител. Никога никой не го е предупредил, че има вероятност да бъде санкциониран заради приема на такъв медикамент, не е и допускал, че нещо, което е полезно за неговото здраве подлежи на санкция. Не е имал достъп и до листовка на медикамента, защото в аптеката му давали блистерите с ластик или в хартиено пликче, защото му изписвали много по - малко от съдържанието в една кутия от медикамента.

Новините от днес и със задна дата