вторник, 11 юли 2023 г.

Големите Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро и Китодар Тодоров идват в Бургас за премиерата на филма „Добрият шофьор”

 Големите Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро и Китодар Тодоров идват в Бургас за премиерата на филма „Добрият шофьор”

*Лентата получи финансова подкрепа от Община Бургас през 2021 година, а едни от най-въздействащите сцени са снимани в морския град – Моста, индустриалната зона и жп гарата

След участия на редица престижни европейски фестивали, отличен с награди и спечелил признанието на критици и ценители, дългоочакваният филм на Тонислав Христов „Добрият шофьор” най-после ще бъде представен пред бургаска публика на 16 юли, от 19.30 часа, в Културен дом НХК. Входът е свободен.

Освен с Тонислав Христов, публиката ще има възможност да си поговори с любимите актьори от малкия и големия екран Малин Кръстев, Герасим Георгиев – Геро и Китодар Тодоров.

„Бургас е великолепен, ние хората от кино средите изпитваме огромна радост, когато попаднем на интересни локации, а тук има много отворени пространства, които отговарят на визията по създаване на прекрасни филми. Лентата се приема повече от успешно, последно беше представена в Лос Анджелис. Световната му премиера беше на 62-рия МФФ Солун. През ноември тази година тръгва по кината, преди това ще се срещнем с бургаската публика на 16 юли. Малин Кръстев получи наградата за най-добра мъжка роля, а Герасим Георгиев Геро- за най-добра поддържаща роля. Тяхната игра е впечатляваща, защото никои не си ги представя в драматични роли, особено Геро, но той я пресъздаде много точно и достоверно”, сподели Тонислав Христов.

Прожекцията на „Добрият шофьор” е част от програмата на Международен филмов фестивал Бургас /Burgas International Film festival, който ще се проведе от 15 до 21 юли на три локации в морския град – КЦ „Морско казино”, Културен дом НХК и открита сцена до Експоцентър „Флора“.

Сюжетът пресъздава част от премеждията на таксиметровия шофьор Иван, който се опитва да поправи грешките от миналото – спестява пари от курсове в курорта „Златни пясъци“, за да се върне при съпругата и сина си във Финландия. Проблемите и грижите се умножават и ако въобще успее да стигне до другия край на Европа, дали Иван ще съумее да поправи това, което някога е било разрушено…?

Главните роли в тази филмова история са поверени на Малин Кръстев, Герасим Георгиев-Геро,

Слава Дойчева, Алма Пьойсти (която наскоро гледахме в ролята на Туве Янсон в „Туве“), Амос Бротерус и др.

По сценария на копродукцията между Финландия, Швеция и България, представяна на София Мийтингс, работят един от продуцентите на филма – Каарле Ахо, Константин Божанов („Аве“, „И после светлина“) и режисьорът Тонислав Христов. Оператор е Орлин Руевски, продуценти са Ахо и Кай Нордберг, а зад продукцията стоят компаниите Making Movies, Cinenic Film и Soul Food.

„Историята на този таксиметров шофьор, когото играе Малин, излезе по време на снимките за един документален филм, имаше такъв персонаж - човек с такава история, която ми беше много интересна. Но понеже той върши незаконни неща, нямаше как да направя документален филм за него. И затова решихме с продуцента и съсценарист от финландска страна да напишем историята на този човек. Така се стигна да моя дебютен игрален филм. Въпросният документален филм „Последният Гларус” също предстои да излезе. Той също е сниман на морето. В Бургас снимахме на Моста, индустриалната зона и жп гарата, също така и в к-с Меден рудник, в един автосервиз. Градът ви привлича”, допълва Тонислав Христов.

Тонислав Христов живее и твори във Финландия и България. Автор е на шест документални филма, участвали в многобройни фестивали по света, включително Сънданс, Берлин, IDFA, HotDocs и др. Документалният му филм „Пощальонът“ бе номиниран за Европейските филмови награди през 2017 година.


Новините от днес и със задна дата