сряда, 12 юли 2023 г.

Учени от БАН: Много ярък метеорит освети България с ярка светлина придружена със силен гръм / видео

 СИЛЕН ГРЪМ И ЯРКА СВЕТЛИНА: Физик от БАН потвърди, че става въпрос за  метеор - ndt1.eu

Учените от Института по астрономия на БАН Любомир Илиев и Пенчо Маркишки потвърдиха, че ярката светлина и силният гръм, които снощи стреснаха половин България, се дължат на така наречената падаща звезда или метеорит с по-големи размери.

"Тя предизвиква светлинни и звукови ефекти. Възможно е материалът от падащото тяло да достигне земята", добави Илиев пред БНТ и уточни, че това явление се нарича болид.

"Няма данни за разрушения или повреди по сгради. Такива големи болиди не са чак толкова редки явления, могат да се наблюдават дори и през деня. Движат се със скорост до 70 000 километра в час, достигат много високи температури и се разрушават", допълни ученият.

Той поясни, че взривната вълна, която се е усетила се е случила на повече от 20 километра във височина.

"Става дума за падане на голямо небесно тяло. Причините могат да бъдат естествени, може да бъде и самостоятелно тяло. Материалът, който пада, е разпръснат като прах и като частици от вече изгорелия материал в земнта атмосфера. Такива големи явления могат да предизвикат падане на реален материал от небето, може да се очаква да има намерени следи и отломки от това падащо тяло", каза още Любомир Илиев.

Колегата му Пенчо Маркишки, който е физик, обясни, че при взрива небето е озарено подобно на мощна мълния.

"Като цвят беше жълтеникаво, като взрив - озари небето подобно на мощна мълния. Веднага разбрахме, че е или към Видинско, или още по нататък - към Румъния. Тялото е метеор - много ярък, такива ги наричаме болиди ", категоричен бе Маркишки.

Учените са започнали да проверяват към кой метеорен поток може да принадлежи падналият метеорит. В края на юли най-добре се наблюдавали 2 метеорни потока - Южните делта-аквариди и Алфа-каприкорниди.

"Със сигурност е взрив в атмосферата, може би на няколко десетки километри височина. Шансът да са стигнали отломки до земята не е голям. Сигурно и в Румъния ще има огледи, но най-вероятно няма да има щети", обясни Маркишки.

Той каза още, че всички метеорни тела, които навлизат в атмосферата, се нагряват и взривяват на няколко десетки километри височина. Иначе такива явления се случват често.

Директорът на космическата обсерватория на връх Рожен доц. Никола Петров уточни, че каменните късове от микрочастици са астероиди, когато се движат между планетите, ако изгорят в атмосферата са метеор, ако достигнат земната повърхност са метеорит.

"Ако разликата от светлината до тътена е 3 минути, разстоянието, на което е паднал метеоритът може да е 300-400 км. Не се знае дори дали е в Румъния", добави той.

Новините от днес и със задна дата