сряда, 12 юли 2023 г.

Във Франция идва бонусът за кърпене на дрехи и обувки

 © ANSA/EPA
  Превод: Катя Стоянова/BurgasNovinite.BG

Смяна или ремонт на подплата на якето? От минимум 10 до максимум 25 евро.Това са ставките на новия „бонус за ремонт“, на който от октомври ще се радват французите, които вместо да изхвърлят съсипани дрехи или износени обувки, ще бъдат убедени да ги занесат на специални майстори, упълномощени от държавата, за да ги поправят, пише италианскоto онлайн издание ognigiorno-it.com.  

Ремонтирам и поправям, глаголи, които сега почти не се използват в семействата, ще станат отново актуални дори в центъра на метрополии като Париж, ако стратегията, стартирана от заместник-секретаря по екологията Беранжер Куяр, проработи: „От октомври - обясни той - потребителите ще бъдат могат да бъдат подпомогнати, ако решат да поправят дрехите и обувките си“. Бонусът за ремонт ще има фонд от 154 милиона евро за периода 2023-2028 г., процентите на възстановяване все още предстои да бъдат съставени в детайли, но ще варират между 6 и 25 евро.

„Отстъпките“ ще се прилагат директно при получаване на ремонта, извършен от майстори, подали заявление за специалния стикер в държавната институция Refashion, с екологична цел. Целите на тази инициатива, която идва във време на криза за французите и влошени от инфлацията разходи за живот, са преди всичко екологични. Дотолкова, че разпоредбата е част от закона за „борба с отпадъците и кръгова икономика“, който в миналото например стартира бонуса за уреди със същия принцип: ремонт вместо изхвърляне. Но - обясни заместник-секретарят - има и цели, които са свързани със създаването на работни места и екологията.

Всъщност по този начин "компаниите, които предлагат тези услуги, също ще бъдат подпомогнати, с надеждата в бъдеще да създадат отново работни места". Във Франция 3,3 милиарда дрехи, обувки и бельо са пуснати на пазара през 2022 г., като французите „изхвърлят 700 000 тона дрехи всяка година, две трети от които се озовават на сметищата“. Но бонусът е и част от по-широка реформа на индустрията в екологична посока и по-специално на текстилната верига, един от най-замърсяващите производствени сектори на планетата. Сред целите: да се принудят различните марки да гарантират по-голяма проследимост на продуктите, да се подкрепят финансово организации, специализирани в повторната употреба и втория живот на дрехите, и да се поднови сектора за рециклиране.


Новините от днес и със задна дата