вторник, 18 юли 2023 г.

Още една българска журналистка в черния списък на „Миротворец”, алармира СБЖ

  

Печално известният украински сайт "Миротворец" е включил в списъка си с "врагове на Украйна" българската журналистка Диляна Гайтанджиева. За това алармираха от Съюза на българските журналисти (СБЖ), които в своя позиция настояха сайтът, "незаконно разпространяващ лични данни на хиляди нарочени хора", да бъде спрян от украинските власти, a българските - да поставят въпроса за сигурността на сънародниците ни на най-високо ниво. 

През 2013 г. Диляна Гайтанджиева е отличена с наградата "Златно перо" на СБЖ за свои международни журналистически разследвания. Наскоро обаче "Миротворец" я заклеймява заради нейни разследвания, свързани с Украйна. 

От 2018 г. в списъка на "Миротворец" фигурират и други български журналисти, "нарочени за разправа заради своята професионална работа", припомня СБЖ и изброява имената на Велиана Христова - член на Управителния съвет на съюза, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и др. В списъка са и други български граждани, сред които анализатори, учени, политици като Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и др.

На сайта "Миротворец" могат да се открият и данните на многобройни журналисти, хора на изкуството, политици, обществени дейци и дори държавни ръководители от много страни, включително такива като рок-легендата Роджър Уотърс, председателката на "Амнести Интернешънъл" Агнес Каламард, хърватският президент Зоран Миланович, дори гуруто на американската дипломация Хенри Кисинджър

"Пред европейските институции трябва да бъде поставен въпросът за съществуването в страна, окуражавана за членство в Европейския съюз, на сайт, който разгласява лични данни, нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани", категорични са от СБЖ. От съюза отбелязват, че въпреки многобройните настоявания от страна на структури на ООН, ОССЕ, Европейския парламент и други международни организации "Миротворец" да бъде спрян от украинските власти, той продължава да функционира

Сайтът е създаден през 2014 г. по инициатива на тогавашния нещатен сътрудник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското МВР, оставайки на този пост до 2021 г. Сайтът се обявява за "интернет представителство на Центъра за изследвания на престъпления против основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на гражданите". 

"Миротворец" нашумява през 2015 г., когато украинският опозиционен журналист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с лични данни в списъка на сайта, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт Петербург на също развивалите медийна дейност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски, припомнят с тревога от Съюза на българските журналисти. Освен това след смъртта на изброените върху техните снимки в "Миротворец" се появява диагонален надпис в червено: "Ликвидиран", а разделът със списъка на хора на този сайт носи многозначителното наименование "Чистилище".

От създаването му до средата на май 2016 г. "Миротворец" сочи като свои партньори украинското МВР, Службата за сигурност на Украйнa и други официални силови структури. Това се променя, след като в началото на май 2016 г. сайтът публикува личните данни на много журналисти от големи световни медии като АФП, Ройтерс, ВВС, "Ал-Джазира" и др. След острата международна реакция, структурата по правата на човека към Върховната рада се обявява за закриването на "Миротворец" и той наистина е спрян. Но само за броени дни. После отново възобновява работата си, която продължава и до днес - вече без да сочи като свои партньори МВР или СБУ. Има обаче раздел, предоставящ специален достъп за спеслужбите на Украйна и за чуждестранни спецслужба, посочват още от СБЖ. 

Съюзът на българските журналисти настоява българското правителство и компетентните органи да информират обществеността у нас какво е предприето, за да бъдат защитени правата и сигурността на българските граждани, сред тях и журналисти, включени в списъка на "Миротворец" и изложени на повишен риск чрез разгласяване на личните им данни. 

"Изискваме властта да гарантира защитата им! Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо ниво, а ако не е повдиган - защо не е и кога ще бъде сторено това. Апелираме към Комисията по култура и медии в Народното събрание спешно да излезе с позиция относно казуса с включване на български журналисти в чуждестранен списък със заплашващо правата и сигурността им внушение". 

Също така СБЖ настоява българските представители в структурите на Европейския съюз да поставят най-решително въпроса за съществуването на сайта "Миротворец" в държава, окуражавана в стремежа ѝ за бъдещо членство в ЕС. Чрез списъка си този сайт нарушава базисни правни норми в ЕС и застрашава правата и сигурността на много хора, включително и европейски граждани, категорични са от Съюза на българските журналисти.

Този вой на умряло, че Диляна Гайтанджиева била попаднала в списъка на "Миротворец" и това заплашвало живота ѝ ми звучи нелепо и пресилено използвано с цел Украинска антипропаганда. Никой български русофил от попадналите в този списък досега, не е пострадал. Този списък е за уличаване на защитниците на престъпната политика на Путин и нищо друго. Страшно е да попаднеш в списък на Путин. И това е доказано с факти, коментира друга българска журналистка, която се интересува повече от факти, отколкото от политика и която с безпристрастните си коментари, не рискова да попадне в списъка нито не едните, нито на другите..

Новините от днес и със задна дата