четвъртък, 20 юли 2023 г.

Украйна: "Миротворец" не е свързан с държавните ни институции

  

Дейността на обществената организация "Миротворец" по никакъв начин не е свързана с работата на държавните институции на Украйна и не отразява официалната политика на украинската държава. Това съобщава посолството на Украйна в България на своята страница във Фейсбук.

Посолството информира, че "Миротворец" е независим информационен ресурс на обществена инициатива на Центъра за изследване на признаците на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на човечеството и международния правов ред.

Според посолството, информационното попълване на сайта се осъществява от общоизвестни и общодостъпни отворени източници, които се използват изключително за научно-изследователски, творчески и журналистически цели. Основните източници на информация, които се използват, са материали, публикувани в социалните мрежи, онлайн издания, частни уеб страници, както и тези, които се излъчват по телевизионни и радио канали.

Основателите на Центъра "Миротворец" уверяват, че извършват своята дейност в съответствие с действащото законодателство на Украйна и действащото международно право, пишат още от украинското посолство. В същото време трябва да се отбележи, че през последните години Руската федерация, като държава-агресор, предприемаше мерки за забрана на дейността на центъра "Миротворец", по-специално изпращаше съответни призиви към ООН и УНИЦЕФ, добавят още от посолството на Украйна в България.

В същото време нашата Парламентарна Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения заседава извънредно днес от 14:30 часа по казуса с "Миротворец". Очаква се на него да присъстват и представители на съответни компетентни органи - ДАНС, ДАР, предава БТА

По-рано днес от "БСП за България" настояха комисията да изслуша службите за сигурност по казуса с "Миротворец".

Председателят на комисията Даниел Митов припомни, че темата е била обсъдена вчера от външната комисия, която е дала съответните инструкции и е поискала от МВнР да проучи какъв е този сайт и какви хора стоят зад него, както и какъв е този списък с имена.

До момента нямаме необходимата информация, за да подходим институционално, затова и през съответните комисии ще направим всичко възможно, обясни Митов. Той подчерта, че е без значение към коя парламентарна група е български политик, български гражданин въобще, е недопустимо те да попадат в заплашителни списъци, ако това е истина. За да има конкретно мнение, трябва да знаем всички факти и при нужда от институционален отговор, ще се обърнем към украинската страна, заяви Даниел Митов.

Хубаво е български граждани да не попадат в списъци, които някой може да си интерпретира, каза Митов. По думите му ще бъде работено с Украйна, за да е ясно, че подобен тип платформи не създават условия за добра комуникация.

"Сайтът е бил на вниманието на сериозни международни организации като Г-7, ООН, Европейската комисия, които във времето са имали инициативи, така че да ограничат действията на платформата, особено по отношение на публикуването на лични данни на лица без тяхното съгласие", коментира Митов. Инициативите не са довели до резултата, каза още той. След като депутатите от комисията изслушаха днес председателите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев и на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) Антоан Гечев , директорът на Служба "Военно разузнаване" бригаден генерал Венелин Венев и началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев във връзка с интернет сайта "Миротворец", където е публикувана база данни за лица, които според сайта са врагове на Украйна. 

https://www.sportellodelconsumatore.eu/

Новините от днес и със задна дата