петък, 14 юли 2023 г.

Киев: Ще преговаряме с Москва, след като руските войски напуснат украинската територия

  

Украйна няма да преговаря с Русия, докато войските на Москва са на украинска територия, заяви днес ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак, цитиран от Франс прес и БТА.

"Дори да мислим за такива преговори, те са е възможни само след като руските войски напуснат нашата територия", заяви той пред медиите, сред които и АФП. "Всички разбират, че няма да разговаряме с руснаците" преди това, добави той.

Ермак призна, че контраофанзивата на силите на Киев "не се движи толкова бързо" (колкото се е очаквало), но увери, че западните съюзници на Киев не му оказват натиск по този въпрос.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба пък изрази задоволство от резултатите от неотдавнашната среща на върха на НАТО във Вилнюс и каза, че страната му вече психологически е член на пакта.

"Преодоляхме психологическата бариера и виждам, че за Украйна вече на сериозно се говори като за като член на НАТО", каза днес украинският първи дипломат в интервю за украинската телевизия.

Кулеба каза, че съжалява, че не е бил направен "голям скок". "Но този голям скок (за членство в НАТО) неизбежно ще дойде и това ще стане много по-рано, отколкото сега ни се струва", допълни украинският външен министър.

Той каза, че всички са уверили Украйна на срещи при закрити врата, че членството ѝ в пакта наближава, а единствените въпроси, които остават, са кога и колко бързо ще стане това.

Кулеба добави, че е имало разговори с партньорите по формулировката за "пакта за сигурност", предложен от западните държави, докато членството в НАТО стане постижимо.

"Ние го възприемаме като гаранции за сигурността, те го възприемат като политически ангажименти в сферата на сигурността", каза Кулеба. Той изрази надежда, че съвместната декларация ще бъде последвана от двустранни документи с правни ангажименти.

Украинският президент Володимир Зеленски не успя да постигне така желаната покана Украйна официално да се присъедини към НАТО на срещата на върха на пакта във Вилнюс. Вместо това Киев получи уверения, че страната може да стане член на алианса след края на войната с Русия, която Москва започна през февруари 2022 г.

Ангажиментите в сферата на сигурността от страна на държавите от Г-7 се очаква да спомогнат за засилване на дългосрочната финансова и военна помощ за Украйна, включително с доставки на съвременно военно оборудване за нейните военновъздушни и военноморски сили.

Руски дронове са нанесли щети на украински административни и жилищни сгради след атаки срещу град Днепър и няколко района близо до руско-украинската граница, съобщиха днес Киев и Москва.

В град Кривой рог, родно място на украинския президент Володимир Зеленски, дрон е разрушил административна сграда и е повредил други сгради на общинско предприятие, написа в "Телеграм" военният управител на Днепропетровска област Сергий Лисак. Той публикува снимки на разрушенията.

Две жилищни сгради също са били повредени, добави Лисак. Общо районът е атакуван с шест дрона и артилерийски огън.

Междувременно Русия съобщи, че е разгърнала системи за противовъздушна отбрана във Воронежска област, където вчера е свалила три украински дрона.

В граничещата с Украйна руска Курска област властите съобщиха, че са свалили дрон над град Курчатов, където е повредена жилищна сграда. Курската АЕЦ се намира само на 4 км от едноименния град, посочва ДПА.

Засега властите не са съобщили за жертви и ранени при някоя от изброените атаки.


Новините от днес и със задна дата