петък, 16 юни 2023 г.

Лена Бориславова: Изборът на Сарафов е поредното падение

  

След като Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността обвинител №1 на мястото на отстранения Иван Гешев, последва политическа реакция от ПП и ДБ.

"Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС", коментира Лена Бориславова в своя публикация във Facebook.

"Именно поради тази причина е необходима истинска съдебна реформа, а не подмяна. Затова ПП-ДБ ще се борим в парламента. Предстои официална позиция", коментира още тя.

Във Фейсбук Бориславова допълва, че се очаква официална позиция от страна на ПП-ДБ, като ще се борят и в парламента.

Правосъдният министър Атанас Славов, който е от квотата на "ДБ", също изрази изненадата си от избора на Сарафов като го определи като прибързан.

"Първо, аз очаквах, че ще има известно време преди да бъде оповестен и извършен този избор по няколко причини, каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието.

Авторитетни членове на Висшия съдебен съвет изразиха становище, че Пленумът би трябвало да е органът, който избира, а не колегията, без да коментирам дали това е спорно или безспорно, каза Славов.

Той добави, че на второ място, преди да се извърши такъв избор, именно предвид заявката за решителна промяна в прокуратурата, според него било важно да се изработи профил на кандидата, който в максимална степен да съответства на принципите и изискванията, заложени в Закона за съдебната власт. И на трето място - да видим заявката, с която избраният кандидат встъпва, посочи Славов.

"8-те джуджета си имат вече главен прокурор - лицето Боби Сарафов. 6-те милиона българи продължаваме все още да нямаме такъв", написа във фейсбук и Иво Божков от ДБ.

На 15 юни президентът Румен Радев подписа указа, с който освободи Иван Гешев от поста. В понеделник 16 от членовете на ВСС гласуваха за отстраняването на Гешев. 4 бяха против. В срок от 7 дни след издаването на указа на президента ВСС трябва да открие процедура за избор на нов главен прокурор. А днес Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реши, че директорът на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов ще изпълнява длъжността обвинител №1 на мястото на отстранения Иван Гешев.

В подкрепа на Сарафов днес гласуваха всички присъстващи членове на Прокурорската колегията без Пламен Найденов, който беше и сред четиримата съдебни кадровици, които не подкрепиха отстраняването на Гешев. Веднага след като беше избран Сарафов обяви, че започва ревизия на работата по делата с висок обществен интерес, включително и по разследванията, заради които бившият главен прокурор Иван Гешев поиска имунитетите на Бойко Борисов и Кирил Петков.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата