събота, 17 юни 2023 г.

Препоръки към българския турист: Имаш пари - пръскай, ако не - прецени бюджета си

 

Над 8 млн. туристи се очаква да посетят българското черноморие това лято, заяви по БНТ директорът на Института за оценки и анализи в туризма Румен Драганов. От тях - около 3,2 млн. чужденци и 5 млн. българи, поясни той.

Проф. Драганов съветва тази година да подготвим същия бюджет за лятната ни почивка, какъвто сме имали през изминалото лято. "Тогава имаше голям скок в инфлацията, но нямаме основание сега да говорим за поскъпване този сезон. Затова най-умното е - придържай се към бюджета от миналата година. Можеш точно за този бюджет да получиш всичко, което си имал и миналата година. Така че всичко е въпрос на възможности - имаш пари - пръскай, ако не - прецени бюджета си."

Драганов смята, че изливането на водите от Нова Каховка в Черно море няма да предизвика влошаване на качеството на морската вода у нас.

"Ние, тръгне ли сезона - или ще се появи акула в морето, или планктон, който цъфти, или някаква форма на замърсяване. Ние, в туризма, сме изключително отговорни по отношение на живота и здравето на туристите. Сигурността е приоритет номер едно, защото ако е заплашена сигурността на туристите, няма туризъм. В Черно море се вливат Дунава и още няколко големи реки. Те да не би да са пречистени - не. Това е функцията на моретата и на океаните, че тези реки, които се вливат в тях, ги пречистват", коментира Драганов.

Значителен ръст има и в търсенето на самолетни билети като до края на годината са изкупени голяма част от пътуванията в чужбина, допълни експертът.

Около 30% са поскъпнали цените на пътуванията със самолет, заяви директорът по комуникациите на Летище София Росен Бъчваров. Според него билетите на нискотарифните компании от 10,99 евро остават в историята. Сега най-ниските цени варират между 30 и 50 евро.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата