четвъртък, 22 юни 2023 г.

Разбиха българска банда, крала използвано олио във Франция

 

Разбита е българска банда след кражба на голямо количество употребявано олио във Франция, което бива продавано за рециклиране и превръщано в биогорива. Медиите в страната съобщават, цитирани от Нова телевизия, че е била локализирана организирана престъпна група, специализирана в кражбата на олио от големи вериги заведения за бързо хранене, след което го продавала за преработка в Нидерландия.

Френските власти твърдят, че за последните години цената за тон използвано олио се е качила от 150 на 1200 евро за тон. Точно в този скок на пазара са намерили доходоносен бизнес и нашите сънародници.

При спецакция френската полиция е нахлула в помещения, използвани от българската банда. В тях са открити 250 варела с използвано крадено олио, възлизащи на 36 000 литра. Употребяваната мазнина се продава съвсем легално и в Белгия, и в Испания. Има фирми, изкупуващи това олио, които след това го рециклират посредством специални машини и го използват като биогориво.

През 2016 година във Франция бе приет закон, според който всички заведения и ресторантьори, които използват олио и отпадъчна мазнина, са длъжни да го събират в бидони или варели. Причината - ако то попадне в канализация може да бъде особено замърсяващо. Ако разпоредбата не се спазва нарушителите ги грозят до 2 години затвор и глоба от 75 000 евро

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата