вторник, 13 юни 2023 г.

Гешев от Страсбург: Чакам решението на Радев и КС, тогава ще кажа, каквото имам (видео)

  

Първият коментар на главния прокурор Иван Гешев след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освободен дойде от Страсбург и беше лаконичен - той ще изчака решението на президента Румен Радев за указа, както и становището на Конституционния съд и "каквото има да каже, ще каже в България". 

"Ще изчакам решението на президента Радев за моето отстраняване, ще изчакам решенията на КС и каквото имам да кажа, ще го кажа в България", каза той пред журналисти след като беше изслушан от комисията LIBE - мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент.

Относно изслушването, което е продължило 20 минути, Гешев заяви, че са обсъждали "важни въпроси като върховенството на закона и правовата държава, корупцията по високите етажи и всичко, което интересува европейски ни партньори". По думите му е било обсъдено и "зловредното руско влияние".

Преди изслушването също не пожела да коментира темата пред журналисти, като каза само: "Дошъл съм, за да говоря пред комисията. Ще преценя дали след изслушването ще направя коментар". 

Преди изслушването на Гешев евродепутатът Елена Йончева сигнализира, че Европейската народна партия, в която членува ГЕРБ, опитала да го отмени с основанието, че Висшият съдебен съвет вчера е взел решение за освобождаването му. Докато не е факт президентският указ за освобождаването му, Иван Гешев остава главен прокурор.

В комисията LIBE бе изслушан и зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.  

"Иван Гешев в четвъртък заяви, че не се притеснява да не присъства на заседанието на Пленума на ВСС, тъй като адвокатът му присъства. Той заявяваше, че е мъж, че не се притеснява процедурата да се проведе в негово отсъствие. В понеделник промени мнението си и прецени, че му е по-важно да е тук, отколкото на заседанието на ВСС", коментира в Страсбург Дечев. 

Той уточни, че са му били изпратени предварителни въпроси в последния момент за Закона за разследване на главния прокурор, Закона за съдебната власт, за промените във ВСС, новата КПКОНПИ и инспектората към ВСС. 

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата