четвъртък, 22 юни 2023 г.

Шефът на ДАНС: Знаем кой стои зад обажданията от чатбота Наталия

  

ДАНС знаят кой стои за конкретните чатботове, свързани с мистериозни обаждания, съобщи пред bTV шефът на агенцията за Национална сигурността. Пламен Тончев коментира и дали зад чатбота "Наталия" всъщност е политическа партия, която събира лични данни.

Хиляди българи от седмици насам получават обаждания "от Наталия" с въпрос от кой град са.

Председателят на ДАНС каза, че службите нямат данни за конкретна политическа партия.

Тези дни в медиите се появи версия, че чатботът събира данни за жители на София, които впоследствие да бъдат атакувани със съобщения и агитация, свързани с местните избори. Според експерти по киберсигурност, с които Свободна Европа разговаря, зад Наталия вероятно стоят колцентър и поръчител на задачата. Тя е да бъде създадена база данни в кой град живеят притежателите на телефонните номера, които получават позвъняване.

"Здравейте, казвам се Наталия"

Разговорът, който т.нар. Наталия започва с хората, на които се звъни, обикновено започва така: "Здравейте, казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Бих искала да получа вашата оценка. Само да уточним, вие сте от София, нали?".

При опит за уточняващи въпроси, Наталия се извинява и връзката прекъсва. В някои от случаите чатботът повторно се е интересувала "в кой град сте".

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че това не е истински човек, а телефонен бот. Много хора обаче не са се усетили в първия момент и са казали къде живеят.

Председателят на ДАНС каза пред bTV, че службите нямат данни за конкретна политическа партия.

ДАНС работи активно и по разследването за престъпления срещу републиката, възложено от прокуратурата, след изтичането на запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

"Работим по постановлението на прокуратурата. Не мога да ви дам информация. Трябва към прокуратурата да се обърнете", обясни Тончев.

ДАНС работи активно и по разследването за престъпления срещу републиката, възложено от прокуратурата след изтичането на запис от заседанието на "Продължаваме промяната".

Запитан от bTV докъде е стигнало разследването за престъпления срещу републиката, след като прокуриста е възложил проверка след изтеклите записи от заседание на ПП, Пламен Тончев отвърна: "Работим по постановлението на прокуратурата. Не мога да ви дам информация. Трябва към прокуратурата да се обърнете".

На въпраса вижда ли проблем за националната сигурност в това издирвани лица от Интерпол да влизат в нашата страна, визирайки починалия Ангел Христов, шефът на ДАНС коментира: "Държавна агенция "Национална сигурност" няма функции по отношение на издирваните лица, въпреки спекулациите в доста от медиите".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата