петък, 16 юни 2023 г.

Кирил Петков се отказва от депутатския си имунитет

  

Бившият премиер Кирил Петков обяви, че се отказва от своя имунитет. Той му беше поискан от вече бившия главен прокурор Иван Гешев, но настоящият обвинител №1 Борислав Сарафов обяви намерение да ревизира исканията за депутатски имунитети от предшественика си.

Ето какви мотиви за решението си изложи Кирил Петков във Фейсбук:

"Замяната на Гешев със Сарафов е имитация. Това не е съдебна реформа.

Заявката на г-н Сарафов за ревизия на внесените искания за снемане на депутатския имунитет не е начинът, по който трябва да се води обективно и прозрачно обследване на фактите по всяко от исканията. Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват "на трупчета".

Днес реших да дам имунитета си, защото не искам да разчитам на нелегитимното назначение на г-н Сарафов да решава дали да оттегли искането за моя имунитет или не.

Едновременно с това се запознах с документите, внесени в парламента, както се надявам да са направили и всички други народни представители, и се натъкнах на следните факти, точно заради които искахме да направим временната комисия за имунитетите.

Ето най-важните акценти:

16.12.2021 г. Софийска районна прокуратура излиза с постановление, с което отказва да образува досъдебно производство, тъй като няма извършено престъпление.

- По изрично указание на Върховната касационна прокуратура констатацията на Софийска районна прокуратура е проверена и от Софийска градска прокуратура и от Софийска апелативна прокуратура. И двете прокуратури потвърждават, че няма извършено престъпление, съответно на 14.02.2023 г. и 9.05.2023 г.

- Изведнъж обаче на 30.05.2023 г. Върховна касационна прокуратура при главен прокурор Гешев изисква и получава преписката в рамките на часове. По указания на Върховната касационна прокуратура постановленията на Софийска районна прокуратура, Софийска градска прокуратура и Софийска апелативна прокуратура са отменени. Образувано е досъдебно производство още на следващия ден - 31.05.2023 г. Без допълнителни данни, без нови доказателства или каквото и да било други нови обстоятелства. Единственият аргумент е "ново" тълкуване на закона, който явно според тях не е бил тълкуван правилно от предишните три прокуратури в последните 2 години. И всичко това те успяват да направят от 30 май до 31 май 2023 г. - каква бързина и в какъв важен момент за г-н Гешев.

Призовавам прокуратурата да направи всички документи по тази преписка публично достояние, за да стане ясно на целия български народ, а не само на народните представители, как прокуратурата продължава да бъде инструмент за политически натиск. Но пак заявявам, че пътят не е да сменим Гeшев със Сарафов, а трябва истинска съдебна реформа, след която институциите, а не удобни назначения гарантират справедливост и честен съдебен процес.

Ние няма да спрем, докато истинската промяна, а не имитацията, бъде постигната", написа Кирил Петков във Фейсбук.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата