сряда, 21 юни 2023 г.

Тодор Тагарев: Готвим бойни медици и санитари за фронта в Украйна

  

Освен продължаването на помощта за Украйна с боеприпаси и въоръжение, България е в готовност да изпрати на фронта и медици, казва в интервю за "Свободна Европа" министърът на отбраната Тодор Тагарев.

"България е приела да готви т. нар. бойни медици или бойни санитари.

Тоест хора с някакво равнище на медицинска подготовка, които да бъдат на фронта да оказват пълна първа помощ на ранени и тяхната евакуация. Говорим с украинската страна кога и как да започнем изпълнението на този поет ангажимент, който е също така ценен", казва министърът на отбраната. Той допълва, че още от 2014 г. посрещаме тук ранени военнослужещи на рехабилитация.

"Намерението ни е да продължи този тип помощ. Има много други начини да се помага на Украйна. Не само с въоръжение и боеприпаси", коментира Тагарев.

По думите му след поискания от него доклад от военното ръководство за наличностите, се е оказало, че все още имаме материални средства, които са "извънщатни", но годни да изпратим като военна помощ.

"Такава помощ да окажем на Украйна, която да не е абсолютно необходима на българската армия за нейната подготовка и готовност за действие в някаква по-сложна ситуация, ако това се наложи. Защото това са най-лесните решения. Може би добре да спомена, че някои наши съюзници буквално са изпразнили складовете си. Изпразнили са ги.

Не да поддържат равнище на боекомплекти за действие във военно време, ами са дали всичко, което могат да дадат, разбирайки, че ако Украйна защити себе си, възстанови своя суверенитет и териториална цялост, това е най-добрата защита и за нас", допълва министърът. И обяснява, че няма да се предоставя въоръжение, което реално е необходимо на нашата армия.

По две линии ще върви помощта - едното е въоръжение по списък към решението на Народното събрание от 9 декември, миналата година, а другото е помощ, която минава през ВМЗ-Сопот.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата