вторник, 13 юни 2023 г.

Борбата на талибаните с мака: Ако той заповяда на мой приятел да ме обеси, сам ще му се предам / видео

  

Доскоро от афганистански мак се произвеждаше по-голямата част от хероина на световния пазар. Според Би Би Си, цитирана от dir.bg, сегашните лидери на талибаните са успели да се справят с отглеждането на мак повече от всички преди тях.

С автомат "Калашников", преметнат през лявото му рамо, и голяма пръчка в дясната ръка Абдул удря маковите глави колкото може по-силно. Стъблата хвърчат във въздуха заедно с пръски маков сок, излъчващи характерната остра миризма на опиум в най-съровия му вид.

Само за няколко минути Абдул и дузина негови спътници унищожават маковата реколта, отгледана на малката нива. Скоростта им е впечатляваща.

Мъжете са облечени в шалвар камиз (традиционни афганистански туники с шалвари). Повечето са с дълги бради, а някои имат очна линия около очите. Всички са въоръжени, защото собствениците на нивите от време на време им оказват съпротива.

След като приключат с една нива, те се качват на пикапа си и се отправят към следващата ферма.

Това е талибанско подразделение за борба с наркотиците в провинция Нангархар в Източен Афганистан. Ръководството му е предоставило на Би Би Си рядката възможност да ги наблюдава по време на работа.

Допреди по-малко от две години тези мъже са били бунтовници. Сега са победители и са на страната на правителството, изпълнявайки заповедите на своя лидер.

През април 2022 г. върховният лидер на талибаните Хайбатула Ахундзада издава строга забрана за отглеждане на мак - източник на опиум, основна съставка на хероина.

Всеки, който наруши забраната, ще бъде изправен пред унищожаване на полето и наказание по законите на шериата.

Талибаните твърдят пред Би Би Си, че строгата забрана е наложена поради вредното въздействие на опиума върху населението и защото разпространението му е в разрез с религиозните им убеждения.

Пшеница вместо мак

В Афганистан се произвеждаха над 80% от световното количество опиум. Хероинът, произведен от афганистански опиум, представлява 95% от пазара в Европа.

Сега в големите провинции с просто око се вижда драстично намаляване на отглеждането на опиумен мак. Това може да се види и на сателитни снимки.

Според Дейвид Мансфийлд, водещ експерт по афганистанската търговия с наркотици в базираната в Обединеното кралство компания за сателитни анализи Alcis, тази година годишната реколта от мак в Афганистан може да бъде с 80% по-малка от миналата.

"Вероятно реколтата ще бъде по-малко от 20% от тази през 2022 г. Мащабът на спада ще бъде безпрецедентен", казва той.

Фермерите засяват полета с пшеница вместо с мак, но това е много по-малко изгодно за тях и много от тях казват, че страдат финансово. Някои пък нарушават забраната.

Когато талибанският отряд пристига, за да унищожи маковото поле на фермера Али Мохамед Миа, той гледа шокирано как розовите цветове, зелените шушулки и прекършените стъбла падат по земята.

Питат го защо е отглеждал мак въпреки забраната.

"Ако нямаш храна вкъщи и децата ти гладуват, какво друго можеш да направиш", казва той. - Не разполагаме с голяма площ. Ако отглеждахме пшеница, щяхме да спечелим само малка част от това, което бихме получили от продажбата на опиум."

Как се отнасят талибаните към унищожаването на източника на доходи на гладуващите си хора, питаме Тур Хан, командир на патрулната група, с която сме в Нангархар, разказва Би Би Си.

"Това е заповед на нашия лидер. Ние сме му толкова верни, че ако той заповяда на мой приятел да ме обеси, аз ще се съглася и ще се предам на приятеля си", казва той.

Провинция Хелманд в югозападната част на страната някога е била маковия център на Афганистан. Повече от половината от опиума в страната се произвеждаше там. Миналата година, когато бяхме там, видяхме участъци земя, покрити с макови полета. Този път не можем да открием нито една култура.

Анализът на Alcis сочи, че отглеждането на мак в Хелманд е намаляло с повече от 99 %.

"Снимките с висока резолюция на провинция Хелманд показват, че отглеждането на мак е намаляло до по-малко от 1000 хектара, в сравнение с 129 000 хектара през миналата година", казва Дейвид Мансфийлд.

Местните жители в Хелманд също казват, че сега едва свързват двата края, а от правителството няма никаква помощ.

"Знаем, че хората са много бедни и страдат. Но вредата от опиума е по-голяма от ползите от него. Четири милиона души от 37-милионното население на нашата страна страдат от наркотична зависимост. Това е много. Когато става въпрос за алтернативни начини на препитание, искаме международната общност да помогне на страдащите афганистанци", казва Забиула Муджахид, говорител на талибанското правителство, на върпроса какво правят неговите началници, за да помогнат на хората.

Той отхвърля твърденията на ООН, САЩ и други правителства, че опиумът е бил основният източник на доходи на талибаните, когато те са се борили срещу западната коалиция и предишния афганистански режим.

Но въпроса как талибаните могат да очакват помощ от международните организации, след като тяхното правителство е поставило под заплаха самата дейност и финансирането на офисите им в Афганистан и е забранило достъпа на жени до всички неправителствени организации.

Муджахид отговаря: "Международната общност не трябва да бърка хуманитарните въпроси с политическите", Опиумът вреди не само на Афганистан, от него страда целият свят. Ако светът бъде спасен от това гигантско зло, справедливо е афганистанският народ да получи помощ в замяна.

Забраната за отглеждане на мак в Афганистан вече предизвика голям скок в световните цени на опиума. Може да мине обаче известно време, преди тя да се отрази и на уличната цена на хероина, отбелязва Дейвид Мансфийлд.

"Въпреки че цените на опиума и хероина остават на най-високите си нива от 20 години насам, през последните шест месеца те спадат въпреки резкия спад в отглеждането на опиумен мак през тази година", казва той. "Това подсказва, че в системата има значителни запаси, а производството и трафикът на хероин продължават. Конфискациите в съседните държави също показват, че в близко бъдеще няма да има недостиг на хероин."

20 години борба

Майк Трейс, бивш служител на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, е бил старши съветник по политиката в областта на наркотиците на правителството на Обединеното кралство, когато първият талибански режим забранява отглеждането на опиум през 2000 г., една година преди инвазията на САЩ в Афганистан.

"Това не оказа огромно и непосредствено въздействие върху западните цени и пазари, тъй като по този път на трафик на наркотици има много запаси", обяснява той. - "Такова е естеството на пазара и то не се е променило из основи през последните 20 години.

САЩ похарчиха милиарди долари в Афганистан, за да се опитат да пресекат производството и търговията с опиум с надеждата да прекъснат финансирането на талибаните.

Американците нанасяха въздушни удари по макови полета в контролирани от талибаните територии, горяха запаси от опиум и нахлуваха в лаборатории за наркотици.

Но опиумът растеше свободно в районите, контролирани от подкрепяните от САЩ афганистански власти, както свидетелства Би Би Си, докато талибаните не дойдоха на власт през 2021 г.

Засега изглежда, че талибаните са направили в Афганистан това, което Западът не е успял да направи. Но въпросът е колко дълго ще могат да запазят забраната за отглеждане на мак.

Що се отнася до хероиновата зависимост в Обединеното кралство и останалата част на Европа, Майк Трейс смята, че драстичното намаляване на отглеждането на опиум в Афганистан вероятно ще накара хората да консумират друг вид наркотици - синтетични наркотици, които може да са дори по-опасни от опиума.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата